in

Slovenci Pahor i Janša: Odnosi sa susjedima nikada nisu bili bolji

Predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša u utorak su odnose Slovenije sa susjedima opisali kao “najbolje ikad” te izrazili želju za mirom i konstruktivnim dijalogom u Europi i svijetu.

Slovenija se od neovisnog i diplomatskog priznanja zalaže za mirno rješavanje svih sporova, međunarodnu suradnju i multilateralizam, te ima mnogo prijatelja, a ne jednog neprijatelja u svijetu, rekao je Pahor stranim diplomatima akreditiranim u Sloveniji na tradicionalnom prijemu na skretanju. godine na Brdu pri Kranju.

Slovenija ima dobru međunarodnu reputaciju i kao članica EU i NATO-a zagovara i želi poštene odnose, poštovanje i razumijevanje s Rusijom i Kinom, rekao je, “iako oni nisu naši politički i vojni saveznici”.

Slovenija sa svoja četiri susjeda nikada nije imala tako dobre odnose kao u proteklih godinu dana i na tome “treba graditi” odnose, rekao je Pahor.

Što se tiče odnosa s Hrvatskom, Pahor je rekao da je zadovoljan naporima obje vlade da reguliraju sva otvorena pitanja, uključujući i režim ribarstva na Jadranu.

Slovenska vlada i dalje će posebnu pozornost posvećivati ​​srednjoj Europi kao “prirodnoj kulturno-povijesnoj” regiji čiji je dio Slovenija, rekao je Janša, ocijenivši uspješno predsjedanje Slovenije Vijećem EU u drugoj polovici prošle godine.

Pahor je rekao da ga najviše brine situacija u Bosni i Hercegovini, “posebno zbog otvorenih težnji za promjenom granica”.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Zagrebački gradonačelnik: Predloženi model odvoza otpada je najjeftiniji i najpošteniji

Komšić: Susjedi BiH se miješaju u unutrašnje stvari zemlje