in

Zagrebački gradonačelnik: Predloženi model odvoza otpada je najjeftiniji i najpošteniji

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak, otvarajući obnovljenu zagrebačku osnovnu školu koja je oštećena u potresu u ožujku 2020., da je predloženi novi model odvoza otpada, po tzv. švicarskom modelu, najjeftiniji i najpravedniji.

Tomašević je rekao da je prijedlog stavljen na jednomjesečnu javnu raspravu tijekom koje će se uzeti u obzir svi dobri prijedlozi, a jedan od njih je da vrećice za otpad budu manjeg volumena – 10 umjesto 20 litara, koliko je sada prijedlog.

“Javili su nam se mnogi građani koji kažu da bi za punjenje vreće od 20 litara trebalo puno vremena i predlažu da vreća ima 10 litara zapremine.

Svrha predloženog modela prikupljanja otpada je plaćanje varijabilnog dijela stope prikupljanja otpada kroz cijenu vreća za nerazvrstani otpad.

Tomašević je kazao kako neće biti promjena u prikupljanju razvrstane plastike, metala i papira.

Predstavljajući prošlog petka novi model naplate odvoza otpada, gradonačelnik je rekao da će se odvoz otpada naplaćivati ​​prema količini nastalog nerazvrstanog otpada. Glavna promjena je da bi uz fiksnu mjesečnu cijenu od 45 kuna (kućanstva) ili 90 kuna (poduzeća) građani plaćali 4 ili 8 kuna ‘službene vrećice’ za odlaganje nerazvrstanog otpada.

Visinu drugog dijela stope odvoza otpada odlučivali bi sami korisnici. Morali bi kupiti ‘službene’ vreće za otpad, a cijene su 4 kune za vreću od 20 litara i 8 kuna za vreću od 40 litara, rekao je Tomašević prošlog petka.

Gradske vlasti također planiraju premjestiti kontejnere za smeće s javnih površina kako bi ih kontrolirali isključivo njihovi korisnici.

Tako bi vlasnici stanova i kuća bili odgovorni za sadržaj tih spremnika, uključujući i otpad koji se neadekvatno odlaže.

Novi sustav odvoza otpada trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja.

Predstavljajući novi model prošlog petka, Tomašević je rekao da je najjeftiniji i najpravedniji jer potiče razvrstavanje otpada.

Kazao je da će prosječni mjesečni račun za kućanstvo koje proizvede 120 litara nerazvrstanog otpada iznositi 69 kuna, kućanstvo koje proizvede 60 litara nerazvrstanog otpada mjesečno platilo bi 57 kuna, a kućanstvo koje proizvede 240 litara mjesečno 93 kune.

Naplaćivat će se samo vrećice za nerazvrstan otpad, dok će vrećice za plastiku i biootpad i dalje biti besplatne.

Kazne za otpad koji nije na odgovarajući način odložen iznosit će oko 500 kuna.

Written by 24sata

Tri oporbene skupine osuđuju uhićenje zbog navodne prijetnje premijeru

Slovenci Pahor i Janša: Odnosi sa susjedima nikada nisu bili bolji