in

Broj registriranih slučajeva Covida u Hrvatskoj dostigao je najvišu tromjesečnu razinu

Hrvatske zdravstvene vlasti izvijestile su u ponedjeljak da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 1349 novih slučajeva zaraze koronavirusom, uz pet novih smrtnih slučajeva povezanih s Covidom.

Tekući sedmodnevni broj slučajeva sada iznosi 7357 – ili u prosjeku 1051 dnevno, što je značajan skok u odnosu na 801 dnevno u prethodnih sedam dana i četiri puta više od 246 slučajeva dnevno prijavljenih početkom lipnja. Broj slučajeva u 14 dana sada iznosi 12.966 ili 926 slučajeva dnevno, što je trostruko povećanje u odnosu na prethodno dvotjedno razdoblje, koje je u prosjeku iznosilo 332 slučaja dnevno.

14-dnevna stopa slučajeva sada je najveća zabilježena od sredine travnja.

U petak je tekući sedmodnevni broj smrtnih slučajeva bio 31, u odnosu na 23 smrtna slučaja prijavljena u tjednu prije. Trenutno je u zemlji registrirano 8.220 aktivnih slučajeva, uključujući 339 covid pacijenata na bolničkom liječenju.

U Hrvatskoj je dosad zabilježeno 1,15 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom. a ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom sada iznosi 16.101. To iznosi prosječno blizu 19 smrtnih slučajeva dnevno nakon što je prvi slučaj otkriven u Hrvatskoj 25. veljače 2020.

Otprilike 2,31 milijuna Hrvata primilo je barem jednu injekciju bilo kojeg cjepiva protiv Covid-19 do danas, što zdravstvene vlasti kažu da je to 59,5 posto cjelokupnog stanovništva zemlje. Ovo je izračun koji su objavile zdravstvene vlasti koje projiciraju trenutnu veličinu populacije na 3,88 milijuna, u skladu s rezultatima popisa stanovništva 2021. objavljenim u siječnju.

Ova brojka uključuje blizu 2,24 milijuna Hrvata koji su u potpunosti cijepljeni protiv bolesti, što zdravstvene službe sada kažu da predstavlja oko 68,8 posto svih odraslih osoba, što implicira da trenutno u zemlji živi oko 3,25 milijuna Hrvata u dobi od 18 i više godina.

Iako su brojevi cijepljenih većinom nepromijenjeni već mjesecima, čini se da blagi porast postotaka o kojem su vlasti izvijestile početkom travnja dolazi zbog promjene metodologije, budući da su donedavno vlasti koristile zastarjele procjene prema kojima je zemlja imala blizu na 4,1 milijuna ljudi, uključujući 3,4 milijuna odraslih.

Iako su cjepiva široko dostupna i besplatna, interes za cjepiva među pandemijom umornim Hrvatima navodno je vrlo nizak. U četvrtak su vlasti izvijestile da su u cijeloj zemlji dane samo 173 injekcije cjepiva, uključujući samo 33 prve doze. Docjepljivanja su dostupna od prosinca 2021., ali vlasti ne uključuju te statistike u svoja dnevna izvješća.

Dnevni brojevi potječu iz službenih izvješća koja se odnose samo na slučajeve potvrđene PCR testovima i koja se svakodnevno dostavljaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim međunarodnim agencijama. Pozitivni rezultati otkriveni putem brzog antigenskog testiranja (RATs), uključujući testove kod kuće, prijavljuju se i prate putem zasebnog registra. Oni ponekad procure u lokalne medije koji ih poistovjećuju sa službeno potvrđenim brojkama, stvarajući značajna odstupanja u svojim izvješćima.

Zbog niskog intenziteta prijavljenih slučajeva, vlada je u travnju ukinula gotovo sva pravila o pandemiji, što je uključivalo ukidanje gotovo svih pravila o maskama za lice i također Covid propusnica koje su bile potrebne za korištenje bilo koje usluge javne uprave. Međutim, maske su još uvijek obavezne na nekim javnim mjestima, uglavnom u bolnicama i domovima za umirovljenike. Sva ograničenja putovanja za strane državljane povezana s pandemijom također su ukinuta početkom svibnja.

Leave a Reply

What do you think?

Written by 24sata

Split: Hrvatskoj će policiji u ljetnoj sezoni pomagati 433 inozemna kolega

Šef Agencije za energetiku: G7 mora predložiti ograničenje cijena ruskih derivata