in

Sedmodnevni broj slučajeva Covida u Hrvatskoj stabilizira se na oko 5000 tjedno

Hrvatske zdravstvene vlasti izvijestile su u utorak da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 549 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 5 smrtnih slučajeva od Covida.

Promjenjivi sedmodnevni broj slučajeva sada iznosi 5.052 – ili u prosjeku 721 dnevno, što je povećanje od 4 posto u odnosu na sedam dana prije. Broj slučajeva za 14 dana sada je 9.915, ili 708 slučajeva dnevno, što je manje od 1 posto u odnosu na prethodna dva tjedna.

Ove brojke pokazuju da se nakon što je broj slučajeva prije otprilike dva tjedna dosegao dno, polako se vraćaju na mjesto gdje su bili sredinom travnja.

U utorak je sedmodnevni broj umrlih bio 47, gotovo nepromijenjen u odnosu na 49 smrtnih slučajeva prijavljenih u prethodnom tjednu. U zemlji je trenutno 4.526 aktivnih slučajeva, uključujući 426 pacijenata Covida na bolničkoj njezi. Broj pacijenata u bolnicama se u posljednja tri tjedna kreće u rasponu od 400-500.

Hrvatska je do danas zabilježila više od 1,12 milijuna slučajeva koronavirusa, a ukupan broj umrlih od pandemije sada iznosi 15.848. To u prosjeku iznosi 19,8 smrtnih slučajeva dnevno od kada je prvi slučaj otkriven u Hrvatskoj 25. veljače 2020.

Oko 2,31 milijuna Hrvata do sada je primilo barem jednu injekciju bilo kojeg cjepiva protiv Covid-19, što zdravstvene vlasti kažu da predstavlja 59,5 posto cjelokupnog stanovništva zemlje. Ovo je izračun koji su objavile zdravstvene vlasti koje predviđaju trenutnu veličinu stanovništva na 3,88 milijuna, u skladu s rezultatima popisa iz 2021. objavljenim u siječnju.

Ova brojka uključuje blizu 2,24 milijuna Hrvata koji su u potpunosti cijepljeni protiv te bolesti, što sada zdravstvene službe kažu da predstavlja oko 68,7 posto svih odraslih, što implicira da trenutno u zemlji živi oko 3,26 milijuna Hrvata u dobi od 18 i više godina.

Iako su brojke cijepljenja već neko vrijeme prilično nepromijenjene, čini se da je blagi porast postotaka početkom travnja došao zbog promjene metodologije, jer su se donedavno vlasti koristile zastarjelim procjenama prema kojima država ima blizu 4,1 milijun ljudi, uključujući 3,4 milijuna odraslih.

Iako su cjepiva široko dostupna i besplatna, interes za cjepiva među Hrvatima umornim od pandemije vrlo je nizak, a napori da se poveća udio cijepljenih su bezuspješni. Vlasti su u ponedjeljak izvijestile da je tog dana u cijeloj zemlji primijenjeno samo 528 cjepiva, uključujući 74 osobe koje su prvi put primile cjepivo. Pojačane snimke dostupne su od prosinca 2021., ali vlasti ne uključuju te statistike u svoja dnevna izvješća.

Dnevni brojevi potječu iz službenih izvješća koja uključuju samo slučajeve potvrđene PCR testovima i o kojima se svakodnevno izvješćuje Svjetska zdravstvena organizacija i druge međunarodne agencije. Pozitivni rezultati otkriveni brzim testiranjem na antigen (RAT), uključujući testove kod kuće, prijavljuju se i prate putem zasebnog registra. To ponekad procuri u lokalne medije koji ih spajaju sa službeno potvrđenim brojkama, stvarajući znatna odstupanja u njihovom izvještavanju.

Zbog slabog intenziteta prijavljenih slučajeva, vlada je ukinula gotovo sva pravila o pandemiji koja su još uvijek bila na snazi ​​ranije ovog mjeseca, uključujući obvezne maske za lice u javnosti i propusnice za Covid. Međutim, maske za lice i dalje su potrebne u nekim javnim prostorima kao što su bolnice i domovi za umirovljenike. Osim toga, iako je putnicima iz zemalja EU sada dopušten ulazak u zemlju bez ograničenja, posjetitelji koji nisu iz EU i dalje moraju predočiti dokaz o cijepljenju.

What do you think?

Written by 24sata

Čišćenje bugova u Holdingu je ‘standardna procedura’

Milanović udvostručuje, najavljuje ‘veto’ za Finsku i Švedsku zbog Bosne