in

Aktivistice za ženska prava pozivaju na pomoć ženi kojoj je uskraćeno pravo na pobačaj

Hrvatske organizacije civilnog društva zatražile su u petak od nadležnih tijela da “hitno osiguraju prekid trudnoće” Mireli Cavajda, 39-godišnjakinji čiji je zahtjev bolnicama za prekid trudnoće nakon što je njezinoj nerođenoj bebi dijagnosticiran agresivni tumor na mozgu odbijen.

Slučaj je nedavno izazvao veliki publicitet u hrvatskim medijima i ponovno pokrenuo raspravu o pobačaju.

Iako su legalni od 1970-ih, liječnici u državnim bolnicama smiju se deklarirati kao prigovarači savjesti i odbijati obavljati pobačaje. To znači da u zemlji koja je većinom katolička u mnogim bolnicama jednostavno nema nikoga u osoblju koji bi bio spreman prekinuti trudnoću. No, podaci o tome nisu javno dostupni niti objavljeni, što znači da se u praksi svaki pobačaj rješava od slučaja do slučaja.

Osim toga, za kasniju trudnoću s komplikacijama – uključujući slučaj Cavajda – zakon propisuje da bolnica treba formirati povjerenstvo za odobravanje bilo kakvog pobačaja. Cavajda je navodno kontaktirala nekoliko zagrebačkih bolnica sa zahtjevom za prekidom trudnoće nakon što su prenatalni pregledi pokazali da je fetus u njoj deformiran i da je malo vjerojatno da će preživjeti porod. Kako javljaju lokalni mediji, sve bolnice su je odbile.

“Zdravstveni sustav mora osigurati i pokriti troškove hitnog postupka prekida trudnoće za Mirele Cavajda te utvrditi odgovornost i kazniti one koji nisu pružili pravovremenu i adekvatnu skrb”, u dopisu koje je medijima poslalo više od 60 civilnog društva. organizacije su rekli. Također zahtijevaju da vlada “osigura pravo na siguran prekid trudnoće”.

Pismo je upućeno premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu, a aktivisti za izbor pročitali su ga ispred zgrade Sabora i Vlade u petak.

U pismu su aktivisti zamolili Beroša i Plenkovića da “jasno potvrde” da će Čavajda dobiti adekvatnu skrb koju plaća javno zdravstvo te su pozvali na “suočavanje s kaosom u zdravstvenom sustavu”.

Aktivistkinje su također zatražile da se u Hrvatskoj učine dostupnim postupci za prekid trudnoće, da se žurno obznane informacije o mogućnostima medicinskih ustanova da provedu postupak. Također su pozvali na izradu javnog registra medicinskih radnika koji se protive prekidu trudnoće. Rekli su da je Cavajdina borba “borba svih žena”.

Njihove zahtjeve u petak su javno podržali oporbeni zastupnici lijevog centra, lijevog centra i liberalnih stranaka. Također su pozvali na donošenje novog zakona o pobačaju jer sadašnji zakon na snazi ​​datira iz 1978. godine. Presudom Ustavnog suda o povezanoj tužbi iz 2017. Sabor je zatražio da u roku od dvije godine donese novi zakon. Preporuka suda od tada je uspješno ignorirana.

What do you think?

Written by 24sata

Naknada za pretvorene zajmove izvan dosega direktive o zaštiti potrošača

Čelnik socijaldemokrata: Slažemo se s proširenjem NATO-a na Švedsku i Finsku