in

Hrvatski turizam prvi put predstavljen u Latinskoj Americi

Predstavljanje je organizirano u sklopu 28. Catad’Ore, najprestižnijeg i najpopularnijeg vinskog natjecanja i degustacije vina i jakih alkoholnih pića u Latinskoj Americi, koje se održava u Santiagu de Chileu, gdje Hrvatska po prvi puta ima status zemlje partnera .

Iako je predstavljeno svo bogatstvo hrvatskog turizma, fokus prezentacije, održane za 70 najznačajnijih čileanskih turoperatora, agenata, turističkih novinara i travel blogera, bio je nautički turizam, razvedena obala, čistoća mora, netaknuta priroda , kao i o sigurnosti Hrvatske kao turističke destinacije i njezine vrhunske hrane i vina.

Nacionalnu turističku ponudu predstavili su Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Tomislav Fain, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija i Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj. Manifestaciju je otvorila Mira Martinec, veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu.

“Catad’Ora je prilika da predstavimo naša vrhunska vina, ali i Hrvatsku kao popularnu i poželjnu turističku destinaciju na Mediteranu. Hrvatska je u svijetu sve više prepoznata kao sigurno mjesto za odmor; no, postajemo prepoznatljivi i kao kvalitetna gastronomska destinacija. Status zemlje partnera na prestižnoj Catad’Ori pružio je priliku za dodatni iskorak u predstavljanju naše turističke ponude na ovom dalekom tržištu s velikim potencijalom, posebice s obzirom na brojnu hrvatsku dijasporu u Čileu i diljem Latinske Amerike. Vjerujem da smo približili našu zemlju svima njima, koji je, kao što smo ovdje vidjeli, vole i izdaleka“, rekao je ravnatelj Staničić, dodavši kako vjeruje da će mnogi Hrvati koji još nisu bili u našoj zemlji doći u naš dom. zemlju i istražuju odredišta svojih predaka.

Kada je riječ o dalekim tržištima i turističkim agencijama, prema riječima Tomislava Faina iz UHPA-e, interes za hrvatske destinacije i dalje je velik unatoč svim globalnim izazovima.

“Naša je zemlja globalno prepoznatljiva po raznim aspektima turističke ponude koji je čine prepoznatljivom i privlačnom kao turističko odredište. Za agencije je ključno identificirati preferencije svakog pojedinog tržišta kako bi kreirali ponudu koja će odgovarati interesima putnika koje želimo privući u hrvatska odredišta”, naglasio je Fain.

Pozitivne trendove s čileanskog tržišta potvrđuju i podaci sustava eVisitor koji pokazuju preko 15.000 dolazaka i 46.000 noćenja s ovog tržišta u dosadašnjem dijelu godine, što predstavlja rast od 18% u dolascima i 13% rast u noćenjima u odnosu na istom razdoblju prošle godine.

Otvaranje novih poslovnih prilika nužan je korak u jačanju turističkih tokova među državama i gospodarstvu općenito”, rekao je Radoš iz HGK.

Značajan i vrlo pozitivan korak u približavanju Hrvatske ovim prostorima istaknula je Mira Martinec, veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu.

Ova aktivnost Hrvatske turističke zajednice nedvojbeno će rezultirati značajnim interesom ovog velikog tržišta, tim više što je prezentacija održana pred velikim brojem predstavnika iz različitih sektora turizma. Čile nema većih turističkih sajmova, stoga je ovom velikom i nedovoljno istraženom turističkom bazenu važno pristupiti potencijalnoj klijenteli koja si može i želi priuštiti zanimljiv odmor u dalekim krajevima. Također, ovo je zemlja s preko 250.000 ljudi hrvatskog podrijetla, emotivno vezanih za zemlju svojih predaka, koji je rado posjećuju u obiteljskim grupama od 20 i više članova obitelji”, zaključio je Martinec.

Uz potporu Hrvatske gospodarske komore, na ovogodišnjem Catad’Ora World Wine Awardsu predstavljaju se vinarije Kutjevo, Badel 1862, Jako vino i Agrolaguna te predstavnici regionalnih organizacija u Hrvatskoj.

Written by 24sata

Uhićena Nicola Sturgeon bivša škotska premijerka