in

Ina za postavljanje dvije solarne elektrane

Naftna kompanija INA i Elektro, transport i energetika Končar potpisali su ugovor o izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak, izvijestila je u četvrtak INA.

Solarna elektrana Virje gradit će se u sklopu Ininog postrojenja za preradu plina Molve, dok će se tvornica u Sisku nalaziti u Ininim industrijskim prostorima i jedan je od projekata pretvaranja bivše rafinerije u moderno industrijsko središte, priopćeno je iz Ine.

Elektrane će moći proizvesti 16.000 megavata električne energije godišnje, što može pokriti prosječnu potrošnju od 4.800 kućanstava u Hrvatskoj ili gradovima veličine Makarske ili Jastrebarsko.

Očekuje se da će radovi na oba mjesta započeti u proljeće i trebaju biti dovršeni tijekom 2023. godine.

Projekt je još jedan korak u procesu transformiranja INA u energetsku tvrtku i je u skladu s našim razvojnim smjernicama. Naš cilj je nadograditi postojeći lanac vrijednosti i ove solarne elektrane su početak stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije. Ovim projektom INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe i poštivanju klimatskih ciljeva koje je Hrvatska preuzela kao članica EU, rekao je predsjednik Uprave Ine Šandor Fasimon.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak rekao je da će se za izgradnju solarnih elektrana koristiti najsuvremenija tehnologija. Končar je osvojio natječaj usred krutog međunarodnog natjecanja.

Written by michael

New WordPress power tips for template developers and consultants

PM za sada isključuje opoziv propusnica za COVID