in ,

Brzina, cijene, kvalitetna korisnička usluga najvažniji su korisnicima interneta

Korisnicima interneta u Hrvatskoj najvažniji su brzina pristupa, cijene, kvalitetna korisnička usluga i brzo otklanjanje kvarova, dok su glasovne usluge mobilne mreže i pristup internetu komunikacijske usluge koje najviše koriste, pokazalo je istraživanje regulatora HAKOM-a.

Istraživanje je za HAKOM, Hrvatsko regulatorno tijelo za mrežnu industriju, provela u prosincu agencija za istraživanje tržišta Ipsos na 1001 ispitaniku u dobi od 18 do 65 godina.

Devedeset i osam posto ispitanika koristi glasovne usluge u mobilnoj mreži, dok je druga najkorištenija usluga pristup internetu (82%).

U fiksnoj mreži glasovne usluge koristi 65% ispitanika, 76% koristi internet kao dio paketa usluga, dok 98% smatra da njihov paket pruža sve usluge koje su im potrebne.

Devedeset i dva posto ispitanika koristi kućnu WiFi mrežu za spajanje na internet, dok 54% koristi mobilnu mrežu, pri čemu 97% to čini putem pametnog telefona, 87% putem prijenosnog računala i 45% putem desktopa.

Oko 50% ispitanika reklo je da bi se prebacilo na optičku vezu u slučaju viših cijena ADSL/VDSL-a, dok gotovo svaki treći ne zna svoju ugovorenu brzinu.

Za većinu ispitanika s brzinama ispod 100 Mbit/s brzina interneta ne predstavlja ograničenje u korištenju interneta, 37% bi željelo imati veće brzine, ali nije spremno za to platiti, dok 22% smatra da su njihove brzine veće od što im je potrebno.

Ispitanici su rekli da nisu imali naviku provjeravati brzinu pristupa, a većina to radi tek kada primijeti da se brzina promijenila.

Istraživanje pokazuje da su tehnički problemi gotovo jednako česti kao i 2020. godine, a najčešće poteškoće su nedostatak pristupa internetu, loša brzina i WiFi problemi.

Ispitanici su rekli da su uglavnom vrlo zadovoljni svojim uslugama i uslugom za korisnike, a njih 68% je to učinilo nekoliko puta.

Kupci najčešće mijenjaju operatere zbog nižih cijena.

Gotovo svi korisnici interneta poduzimaju neke mjere kako bi održali sigurnost na mreži, izbjegavaju preuzimanje aplikacija iz nepoznatih izvora, štite osobne podatke i ne kontaktiraju nepoznate osobe, iako je 15% reklo da je doživjelo cyber maltretiranje.

What do you think?

Written by 24sata

U Hrvatskoj oko 52.000 radnika zarađuje minimalnu plaću

Odbor za ustav dijeli 54,9 milijuna kuna za stranke i nezavisne zastupnike