in

Komšić: Susjedi BiH se miješaju u unutrašnje stvari zemlje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić optužio je u utorak susjedne zemlje da se “miješaju u unutarnje stvari Bosne” i da “podržavaju koncepte koji konsolidiraju etničke podjele kako bi zadržali kontrolu nad ključnim resursima Bosne i Hercegovine”.

Komšić je to rekao pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe u Strasbourgu, govoreći putem videolinka iz Sarajeva nakon što mu je dijagnosticiran Covid-19.

Što se tiče susjednih zemalja, koje nije imenovao, Komšić je rekao da one “upadaju u politički sustav Bosne i Hercegovine” i pokušavaju kontrolirati njene resurse koristeći svoje satelite u zemlji. Rekao je da o tome svjedoči i činjenica da je pitanje kopnenih i morskih granica zemlje ostalo otvoreno, što je jasna aluzija na Hrvatsku i Srbiju.

“Susjedne zemlje negiraju bosanskohercegovačku naciju koristeći etničke identitete u mojoj zemlji u svoju korist”, rekao je, između ostalog, Komšić, pozivajući Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe da se suprotstavi zahtjevima za izmjenom izbornog zakona zemlje kako bi se konsolidirao koncept konstitutivnih etničkih skupina i podržati rješenja koja bi učvrstila ulogu građanina-pojedinca kao nositelja suvereniteta.

Komšić je kazao da sustav temeljen na etničkoj pripadnosti u stvarnosti vodi uspostavljanju tri totalitarna etnička sustava, što je samo povod za kontrolu resursa.

Kazao je da je sadašnji ustav Bosne i Hercegovine, nametnut Daytonskim mirovnim sporazumom, trebalo davno reformirati, ali ne na način da se dodatno ojačaju etničke podjele, već da se eliminiraju, kao što je koncept etničkog glasanja, odnosno mehanizama koji omogućavaju manjini da blokirati volju političke većine u Bosni i Hercegovini kroz parlamentarne Domove naroda, trebalo eliminirati.

Komšić tvrdi da je najvažnije pitanje provedba pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđeno da su građani BiH diskriminirani na temelju njihove etničke pripadnosti ili mjesta stanovanja i napominje da se to ne može riješiti uspostavljanjem novog izbornog sustava. to bi rezultiralo još većom diskriminacijom jer glasovi ne bi imali istu težinu.

Optužio je susjedne zemlje da podržavaju takva diskriminirajuća rješenja kako bi ostvarili svoje “ratne ciljeve”.

“Postoje dva aspekta njihovih planova. Prvi je da se kroz ustavne promjene i izmjene izbornog zakona stvori takav sustav u Bosni i Hercegovini koji će im dati konačnu riječ u donošenju bilo koje odluke u Bosni i Hercegovini i time potpunu kontrolu nad mojom državom. Takve planove je lako prepoznati svaki put kada govore o konstitutivnim narodima ili kada kažu da će prihvatiti sve o čemu se tri etničke skupine dogovore”, rekao je Komšić, pozivajući Vijeće Europe da uskrati podršku takvim planovima i odbije bilo kakve razgovore. na njima.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Slovenci Pahor i Janša: Odnosi sa susjedima nikada nisu bili bolji

Milanović: Ukrajini nije mjesto u NATO-u