in

Milanović: Ukrajini nije mjesto u NATO-u

“Ukrajina ne pripada NATO-u, a situacija na ukrajinsko-ruskoj granici ozbiljna je kriza iza koje stoji prije svega dinamika unutarnjih poslova SAD-a”, rekao je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Obraćajući se novinarima nakon što je posjetio konditorsku tvrtku Kras, Milanović je rekao da Hrvatska ni na koji način neće biti uključena u krizu ako ona eskalira i da u tom scenariju neće biti hrvatskih vojnika.

“Ukrajina ne pripada NATO-u”, rekao je Milanović, dodajući da je Europska unija “pokrenula državni udar u Ukrajini 2014. kada je svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič”.

Zapadne zemlje upozoravaju na rastuću prijetnju invazije Rusije na Ukrajinu, pa su neke od njih počele evakuirati svoje diplomate iz Kijeva.

S druge strane, Moskva odbacuje tvrdnje da priprema napad na svog jugozapadnog susjeda i inzistira na jamstvima Zapada da se NATO neće širiti prema istoku niti postavljati raketne sustave duž granica s Rusijom.

Milanović je rekao da vjeruje da postoje načini da se Ukrajina u cijelosti ili 99 posto teritorija sačuva i da joj se pruži ekonomska pomoć. No, ta zemlja ne bi trebala biti dio NATO-a, kao što, na primjer, neutralne Finska, Austrija i Švedska nisu članice tog saveza, rekao je.

Kriza koja je u tijeku nema nikakve veze s Ukrajinom ili Rusijom, povezana je s dinamikom unutarnje politike SAD-a koju vodi predsjednik Joe Biden i njegova administracija, rekla je hrvatska predsjednica i dodala da “pitanja međunarodne sigurnosti odražavaju nedosljednosti i opasno ponašanje”. od strane američke administracije.

Milanović kaže da jastrebovi u Demokratskoj stranci, kao i jastrebovi među republikancima, “koji su donedavno opravdavali politiku sigurne igre i mira” bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema Moskvi, sada jačaju pritisak na Pentagon i Bidena da poduzmu oštar stav prema Rusiji.

“Sve se to događa u predvorju Rusije. Mora se postići dogovor koji će voditi računa o sigurnosnim interesima Rusije”, rekao je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske.

Ako situacija eskalira, Hrvatska će povući sve svoje vojnike, rekao je, dodajući da Hrvatska nema nikakve veze s tom krizom.

Milanović je ponovno kritizirao angažman premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini.

Bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča označio je kao “prevaranta koji je sjedio na tri stolice”, dodajući da je njegovo smjenjivanje bio državni udar koji su u to vrijeme poticali Europska unija i administracija u Washingtonu.

Nakon svrgavanja Janukoviča 2014., “priča je bila sljedeća”, rekao je Milanović: “Ukrajina ide na zapad, nema ništa zajedničko s Rusijom, carinska unija s Rusijom i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza je loša za Ukrajinu, dok je EU će biti zemlja meda i mlijeka.”

Osam godina kasnije, “Ukrajina je i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, ekonomski stagnira i nema ništa od EU”, rekao je Milanović.

Dodao je da je sukob s Rusijom također imao štetne učinke na cijene plina.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Komšić: Susjedi BiH se miješaju u unutrašnje stvari zemlje

Francuski šef diplomatije: Kriza u BiH je razlog za zabrinutost