in

Francuski šef diplomatije: Kriza u BiH je razlog za zabrinutost

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u utorak u Strasbourgu da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu u toj zemlji.

“Završetak izborne i ustavne reforme prije predviđenog roka mogao bi jamčiti legitimnu zastupljenost svih sastavnica Bosne i Hercegovine. Ovom pitanju ćemo posvetiti veliku pažnju jer je važno”, rekao je na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta odgovarajući na pitanje hrvatske europarlamentarke Željane Zovko.

Le Drian je rekao da francusko predsjedanje EU, koje traje do 30. lipnja, planira biti aktivno u promicanju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti, navodi Zovkov ured u priopćenju za javnost.

Zovko je u svom obraćanju istaknula francuski doprinos pregovorima o Daytonskom mirovnom sporazumu, kojim je okončan rat u BiH, rekavši da se 26 godina kasnije on ignorira. “Unatoč svim naporima Francuske i Hrvatske u regiji, stvari nisu kako bi trebale biti.”

Le Drian je rekao da je EU zainteresirana za zapadni Balkan i da očekuje summit EU o regiji koji se planira održati tijekom francuskog predsjedanja EU.

Istaknuo je važnost osiguravanja jasne i nedvosmislene budućnosti država u regiji na temelju pristupne metodologije usvojene prije dvije godine, priopćeno je iz Zovkovog ureda.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Milanović: Ukrajini nije mjesto u NATO-u

OECD daje zeleno svjetlo za pregovore o članstvu s Hrvatskom i još pet zemalja