in

Čelnici EU podržavaju ulazak Hrvatske u europodručje

Europsko vijeće u petak je podržalo ulazak Hrvatske u europodručje 1. siječnja sljedeće godine.

“Hrvatska je danas na Europskom vijeću dobila potporu s najviše političke razine za članstvo u europodručju. 1. siječnja ostvarit ćemo strateški cilj hrvatske vlade ulaska u europodručje. Dobrobiti članstva osjetit će hrvatski građani i gospodarstvo koje će biti još otpornije na krize”, poručio je premijer Andrej Plenković na svom Twitter profilu.

“Euro je monetarni izraz naše zajedničke sudbine i dio je našeg europskog sna. Sada se san Hrvatskoj ostvaruje”, tvitao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Čelnici EU podržali su u petak preporuku o ulasku Hrvatske u eurozonu. Ovo je pretposljednji korak u procesu donošenja odluka. Posljednji korak bit će usvajanje tri zakonska prijedloga o ulasku Hrvatske, koje će se održati na sjednici Vijeća za ekonomska i financijska pitanja 12. srpnja, a 1. siječnja iduće godine euro će postati službena valuta u Hrvatskoj.

Hrvatska će biti 20. članica europodručja. Bit će to prvo proširenje europodručja od 2015. kada se pridružila Litva.

Hrvatska je uz Sloveniju država koja je najmanje vremena provela u čekaonici eura, Europskom tečajnom mehanizmu – minimalne dvije godine, dok je Litva, primjerice, provela 11 godina, a Latvija devet godina u ERM II.

Kada je prvi put uveden 1999. godine, euro je bio takozvana knjižna valuta, a europodručje se sastojalo od 11 od tadašnjih 15 država članica EU. Grčka se pridružila 2001., samo godinu dana prije fizičkog uvođenja eura, a slijede Slovenija 2007., Cipar i Malta 2008., Slovačka 2009., Estonija 2011., Latvija 2014. i Litva 2015. godine.

Usvajanjem eura kao svog zakonskog sredstva plaćanja, Hrvatska ulazi u Eurosustav koji čine Europska središnja banka i središnje banke zemalja članica europodručja, a guverner Hrvatske središnje banke ulazi u Upravno vijeće Europske središnje banke. Ministar financija sudjeluje na sastancima Euroskupine, a premijer na sastancima eurozone.

Hrvatska također automatski postaje članica bankarske unije, sustava nadzora i sanacije banaka.

What do you think?

Written by 24sata

Koncert kršćanske glazbe održan na zagrebačkom stadionu Maksimir

Premijer poziva predsjednikove suradnike da se distanciraju od njega