in

Nacrt rezolucije o BiH promiče radikalne bošnjačke pozicije

Predsjedavajući Doma naroda BiH i čelnik najjače hrvatske stranke u zemlji Dragan Čović uputio je pismo predsjedniku njemačkog Bundestaga Barbelu Basu u kojem tvrdi da promiče nacrt rezolucije o BiH koji su vladajuće stranke u Njemačkoj predale parlamentu. “radikalne” bošnjačke pozicije.

Nacrt rezolucije, koji su podnijeli SPD, FDP i Alijansa 90/Zeleni, između ostalog snažno kritizira Čovićev stav o izbornoj reformi u BiH.

Čelnik Hrvatske demokratske zajednice u Bosni (HDZ BiH) pozdravio je interes Njemačke kao jedne od najvažnijih zemalja partnera i istaknutih članica Europske unije za aktualnu političku situaciju.

No, ustvrdio je da je, bez obzira na dobre namjere nekih njemačkih predstavnika, nacrt “postao jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u Bosni i Hercegovini koji zagovaraju neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima kao najmanjim od tri konstitutivna naroda, tj. kao i manjine poput Židova i Roma.”

Naglasio je da su hrvatski simboli i spomenici, kao i katoličke crkve i groblja, često napadnuti u BiH.

Čović je napomenuo da se hrvatski politički predstavnici zalažu za izmjenu Ustava i izbornog zakonodavstva na način koji bi doveo do provedbe odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnu skupinu i vjeru, može kandidirati za političke funkcije, ali i da se ukloni izborni “inženjering” za koji je tvrdio da dopušta većinskim Bošnjacima da nameću političke predstavnike Hrvatima.

Čović je naglasio da je cilj Hrvata cjelovita, stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina pod okriljem EU i NATO-a, nasuprot protuustavnom unitarizmu i separatizmu.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

INA opovrgava tvrdnje Greenpeacea i kaže da nema curenja plina s potopljene platforme

Koncert kršćanske glazbe održan na zagrebačkom stadionu Maksimir