in

Rasprava o pravima nacionalnih manjina dijeli zastupnike

Saborska rasprava o izvješćima o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina podijelila je u srijedu zastupnike, pri čemu su lijeva oporba i manjinski zastupnici upozorili na govor mržnje, dok su vladajući HDZ i desna oporba ocijenili da bi Hrvatska mogla biti model poštivanja prava manjina.

Govor mržnje, ekstremističke poruke, povijesni revizionizam, te ustaški simboli i pozdravi i dalje su prisutni u pojedinim dijelovima medija i u komentarima čitatelja, rekla je Ivana Kekin iz Zeleno-lijevog bloka, dodajući da je diskriminacija srpske i romske manjine bila nije spomenuto u izvještajima.

Kazala je da su romske i srpske manjine najčešće izložene govoru mržnje na internetu, te da stereotipno izvještavanje o Romima dodatno osnažuje percepciju da su oni problematični dio društva.

Dragana Jeckov iz stranke srpske manjine SDSS kazala je da je pripadnicima srpske zajednice uskraćeno pravo na dvojezičnost u 23 jedinice lokalne samouprave.

U Vukovaru nije postignut zadovoljavajući stupanj tolerancije između pripadnika hrvatskog naroda i srpske manjine, a ta manjina ne ostvaruje niz prava, rekao je Jeckov.

Veljko Kajtazi (skupina Fokus i nezavisnih zastupnika) pozvao je na bolju integraciju romske manjine.

Furio Radin (poslanička skupina etničkih manjina) pozdravio je postignuti napredak, ali je rekao i da nije bilo promjena u obrazovanju, pa da škole sa nastavom na srpskom jeziku još uvijek nisu registrirane, niti je problem mature na talijanskom jeziku riješeno.

Krunoslav Katičić (HDZ) pohvalio je izvješća, rekavši da se temelje na osnovnim operativnim programima Vlade za zaštitu ljudskih prava nacionalnih manjina.

Nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju pristup obrazovanju djece na svom nacionalnom jeziku i kulturnu autonomiju, a političko sudjelovanje nacionalnih manjina bilo je dobro na svim razinama, rekao je.

Written by 24sata

Ministar, guverner HNB-a smatra da je inflacijski kriterij za ulazak u eurozonu ispunjen

Obim trgovine na malo u ožujku u EU blago smanjen, Hrvatska bilježi snažan rast