in

Ministar financija: Rezanje troškova rada zahtijeva reforme u zdravstvu, mirovinskom sustavu

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da se nedavni prijedlog udruge poslodavaca o smanjenju poreza na rad “u načelu uzima u obzir”, ali je dodao da su “potrebne dodatne rasprave i analize”. Također je rekao da bi smanjenje obveznih doprinosa koji se plaćaju iz bruto plaća zahtijevalo “strukturne reforme u zdravstvenom i mirovinskom sustavu”.

Najveća udruga poslodavaca HUP poručila je u utorak da privlačenje i zadržavanje kvalitetne radne snage zahtijeva značajnije smanjenje ukupnih troškova rada te je predložila ideje za to.

“Potrebno je značajno smanjiti ukupne troškove rada, i to povećanjem neoporezivog dohotka na 5000 kuna, smanjenjem niže stope poreza na dohodak za 5 postotnih bodova, s 20 posto na 15 posto, te zadržavanjem više stope poreza na dohodak na razini 30 posto ali podizanjem praga za njegovu primjenu, sa sadašnjih 30.000 kuna na 50.000 kuna”, poručuju iz HUP-a.

Što se tiče doprinosa, HUP je tražio smanjenje doprinosa koji se uplaćuje u prvi mirovinski stup za 2 postotna boda, s 15 posto na 13 posto, smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje za 1,5 postotnih bodova, sa 16,5 posto na 15 posto, te ograničavanje najvišeg iznosa. uplate za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na četiri prosječne mjesečne plaće. HUP je predložio i daljnje povećanje neoporezivih davanja radnicima

Marić je rekao da trenutno najmanje dvije trećine svih poreznih obveznika ne plaća porez na dohodak jer su u prethodnim krugovima porezne reforme uvedene porezne olakšice i povećane osnovne porezne olakšice.

“O načelu proporcionalnosti oporezivanja moglo bi se dalje razgovarati”, rekao je, dodajući da je nedavno bilo i drugih promjena u Poreznom zakonu, uključujući oslobađanje mladih od poreza na dohodak, što će ove godine rezultirati da će 146.000 mladih radnika dobiti 640 milijuna kuna u poreznim prijavama.

Kazao je da je njegova vlada “mnogo radila” na porezu na dohodak, napominjući da je proširen opseg neoporezivog dohotka.

“Daljnje smanjenje poreznog opterećenja, za što bih se ja zalagao, zahtijeva, između ostalog, posebnu pažnju posvetiti doprinosima za zdravstveno i mirovinsko osiguranje”, rekao je Marić, ali je napomenuo da “zbog stanja u zdravstvenom i mirovinskom sektoru, stvaranje preduvjeta za daljnje smanjenje poreznog opterećenja troškova rada zahtijevalo bi strukturne promjene u ova dva sektora.”

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Milanović ne može staviti veto na kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u

EasyJet ponovno uspostavlja suradnju sa Zračnom lukom Rijeka