in

Premijer Plenković ističe tri potencijalna načina za borbu protiv eksplodirajućih cijena plina

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će njegova vlada zauzeti trostruki pristup u borbi protiv vrtoglavih cijena prirodnog plina, što uključuje bonove za 64.000 socijalno ugroženih kućanstava, ažuriranje formule koja se trenutno koristi za izračun cijene plina i moguće smanjenje PDV-a stope na energiju, koja trenutno iznosi 13 posto za električnu energiju i 25 posto za plin.

Trenutno razmatramo sve opcije koje će zaštititi standard građana”, rekao je Plenković na panelu.

Kazao je da će se aktivnosti Vlade odvijati u tri segmenta s osnovnim ciljem ublažavanja utjecaja na kućanstva i građane.

Prvi segment je mjera socijalnih transfera pri čemu je premijer najavio povećanje naknada za socijalno ugrožene građane. Danas je to maksimalna naknada od 200 kuna (27 eura), a bonove će dobiti 64.000 socijalno ugroženih kućanstava.

Proširit ćemo grupe kojima je dopušteno tražiti te naknade”, rekao je Plenković.

Drugi dio paketa odnosi se na “preispitivanje svih elemenata u konačnom obračunu cijene plina i struje”, javlja državna agencija Hina. “Ovdje ćemo se osloniti na važnu ulogu koju HEP ima kao nacionalna energetska kompanija koja u ovim okolnostima ima snage preuzeti dio tereta”, rekao je Plenković.

Treći element je revizija sustava oporezivanja i PDV-a. Trenutno stopa PDV-a na struju iznosi 13 posto, a na plin 25 posto. “Pripremamo opsežnu fiskalnu analizu utjecaja, razmatramo smanjenje kako bismo ublažili utjecaj na građane i gospodarstvo”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da Hrvatska i dalje ima značajnu domaću proizvodnju ugljikovodika, koja pokriva 20 posto svojih potreba, dok s plinom zemlja pokriva 30 posto svojih potreba. Spomenuo je i nedavno izgrađen LNG terminal na otoku Krku, rekavši da Hrvatska ima “osigurane opskrbe plinom iz svih dijelova svijeta”.

“Prepoznali smo strateški značaj ovog projekta za energetsku neovisnost Hrvatske i diversifikaciju opskrbe”, rekao je, dodajući da terminal Hrvatskoj daje “drugačiju dimenziju” na energetskoj karti Europe.

Prošle je godine na terminal stigao 21 brod s LNG-om koji je iskrcao oko 3 milijuna kubika ukapljenog prirodnog plina, čime je dobiveno 1,7 milijardi kubika plina koji je predan hrvatskom distribucijskom sustavu. Ove godine planirana su 24 broda.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Posrednici SAD-a i EU kažu da ističe vrijeme za dogovor u Bosni

Plenković: Hrvatska će nabaviti 89 Bradleya za 145,3 milijuna dolara