in

Plenković: Hrvatska će nabaviti 89 Bradleya za 145,3 milijuna dolara

Hrvatska i SAD dogovorile su nabavu borbenih vozila Bradley za koje će Hrvatska platiti 145,3 milijuna dolara, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

“S američkom stranom postignut je dogovor u vezi s vojnim borbenim vozilima o kojima se razgovaralo proteklih godina”, rekao je Plenković u komentaru na borbeno vozilo M2A2 ODS.

Ukupna vrijednost posla je 196,4 milijuna dolara, a američka donacija iznosit će 51,1 milijun dolara, što znači da će Hrvatska platiti 145,3 milijuna dolara.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i pet za obuku, a njihova će se nadogradnja obaviti u tvrtki Đuro Đaković u istočnom gradu Slavonskom Brodu.

Oprema uključuje automatski top kalibra 25 mm, mitraljez kalibra 7,62 mm i protutenkovske rakete.

Plenković je rekao da je Hrvatska sporazumom, o kojem se razgovaralo od 2017. godine, postigla nekoliko strateških ciljeva – jačanje savezništva sa SAD-om, sniženje cijena vozila u odnosu na ranije razgovore, te osiguranje posla Đuri Đakoviću, koji, rekao je, mogao postati “širi” servisni centar.

Hrvatska je ulaskom u NATO preuzela obvezu formiranja do 2026. godine srednje pješačke brigade za koju je potrebna odgovarajuća oprema za vojsku, rekao je premijer.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Premijer Plenković ističe tri potencijalna načina za borbu protiv eksplodirajućih cijena plina

HDZ, SDP na mala vrata pokušava uvesti regionalizaciju