in

EBRD kreditira 50 milijuna eura za financiranje komunalnih djelatnosti u Zagrebu

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje zajam u iznosu od 50 milijuna eura Gradu Zagrebu za potporu njegovim vitalnim komunalnim djelatnostima, uključujući vodu i promet.

Zajam EBRD-a bit će posuđen kao obrtni kapital dvama pružateljima kritične infrastrukture: Zagrebačkom holdingu (ZGH), općinskom holdingu odgovornom za vodoopskrbu i odvodnju, gospodarenje otpadom, upravljanje i održavanje javnih površina i javnih cesta u gradu ; i Zagrebački električni tramvaj (ZET), pružatelj javnog prijevoza u Zagrebu i okolnim mjestima, priopćeno je iz EBRD-a.

Potpora će zadovoljiti potrebe za likvidnošću i obrtnim kapitalom ovih davatelja kritične infrastrukture, te nadoknaditi privremene gubitke prihoda zbog krize Covid-19 i potresa koji su pogodili područje Zagreba 2020., uzrokujući štetu od procijenjenih 11 milijardi eura.

“EBRD ima veliko iskustvo u radu s općinskim poduzećima, kako za financiranje konkretnih projekata tako i za pomoć u poboljšanju financijskog i organizacijskog upravljanja, stoga se nadamo nastavku ove suradnje”.

Ne samo da želimo razviti zeleniji, čišći Zagreb, već želimo i reformirati komunalne davatelje usluga, te računamo na potporu EBRD-a u tome”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

U prethodnom projektu sa Zagrebom 2016. EBRD je u obveznice ZGH, za koje je u cijelosti jamčio Grad Zagreb, uložio 5,9 milijuna eura u domaćoj valuti.

Hrvatska je ključna investicijska destinacija za EBRD, u koju je Banka do danas uložila 4,2 milijarde eura, napominje EBRD.

EBRD financira projekte u infrastrukturi, energetskoj učinkovitosti i sigurnosti, poljoprivredi i industriji, kao i one koji podržavaju manja poduzeća. U vlasništvu je 69 zemalja, EU i Europske investicijske banke.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Hrvatska će obećati donaciju od 5 milijuna eura za Ukrajinu na donatorskoj konferenciji u Varšavi

Zastupnici desnice u parlamentarnoj raspravi osudili su planove za usvajanje eura