in

Što je rekao Ivana Penava?

Ivan Penava smatra da je rezultat izbora u BiH debakl hrvatske vanjske politike te je pozvao Denisa Bećirovića, novog bh. člana Predsjedništva BiH da BiH gradi u suradnji s Hrvatske na savezničkoj osnovi.

Penava: Hrvatska politika nije na visini zadatka

Nakon ovih izbornih rezultata – debakl hrvatske vanjske politike, jedino što mogu reći, , hvala Amerikancima, hvala našim saveznicima, jer hrvatska politika nije na visini zadatka.

Napomenuo je da su Hrvati imali najjače karte od potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH do danas, ali smatra da ih predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović i hrvatska vlast ne koriste. ispravno.

Kazao je da je Vlada premijera Plenkovića naslijedila nekoliko aduta, ali da ih nije iskoristio na pravi način u korist Hrvata u BiH, navodeći Washingtonski sporazum, Daytonski sporazum, pobjedu HV-a, HVO-a i Armije BiH. Bosna i Hercegovina u oslobodilačkom ratu, savezništvo sa SAD-om i članstvo RH u EU i NATO-u.

Penava je upitao i što su Dragan Čović i Andrej Plenković radili proteklih šest godina. Osvrnuvši se na riječi predsjednika HDZ-a BiH Čovića da su izbori u BiH povijesni uspjeh hrvatskog naroda, Penava je upitao: “Je li to onaj Čović koji je s Miloradom Dodikom sudjelovao na Danu Republike Srpske u Banjoj Luci?”

Dodao je kako je pozitivno što su Bakir Izetbegović i SDA izgubili ove izbore jer su, smatra, svojom politikom doveli BiH na rub rata, te su htjeli napraviti manjinu od Hrvata u BiH. Apelirao je na Denisa Bećirovića, novog bosanskohercegovačkog člana Predsjedništva BiH, da prepozna interese Hrvata jer je to, istaknuo je, interes BiH i jedini način na koji ta zemlja može sačuvati.

Pozvao ga je i da se odmakne od ekstremnih nacionalističkih politika koje BiH vuku u ruševine, te da se odmakne od građanske BiH, koja je “samo ljepši naziv za velikobosansku hegemoniju”. Apelirao je na Bećirovića da BiH gradi u suradnji s Hrvatima na prijateljskim i savezničkim osnovama.

“Ovo je jedina karta koja Bosnu i Hercegovinu, a time i Hrvatsku, spašava od negativnih trendova”, rekao je Penava. Upozorio je i da su demografski podaci za Bosnu i Hercegovinu i bosanskohercegovačke Hrvate puno gori od “katastrofe koja se događa u Hrvatskoj”.

Leave a Reply

What do you think?

Written by 24sata

Bivši pomoćnik ministra osuđen na 10 mjeseci uvjetne kazne nakon nagodbe

Mario Banožić je rekao da se Milanović se izjavama i uvredama pokušava izvući