in

Bivši pomoćnik ministra osuđen na 10 mjeseci uvjetne kazne nakon nagodbe

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je osudio bivšu pomoćnicu ministra Anu Mandac na uvjetnu kaznu zatvora od 10 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine, nakon što je priznala krivnju za dogovaranje državne potpore prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac u prijevari Windpark.

“Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu protiv mog branjenika, prihvaćena je nagodba o priznanju krivnje i izrečena mu je presuda od 10 mjeseci zatvora. Moja klijentica tu kaznu neće izdržavati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo”, rekla je u ponedjeljak Mandačeva braniteljica Željka Pokupec.

Pokupec je rekla da je Mandac, koja je bila pomoćnica bivšeg ministra graditeljstva i državne imovine Darka Horvata (HDZ), izrazila kajanje i žaljenje zbog nedjela za koje se tereti u prijevari Windparka.

Pokupec je dodao da se protiv Mandca i Horvata još vodi istraga u naknadno pokrenutom postupku u kojem ih se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti te dodjelu 2,6 milijuna kuna potpora.

Bivši HDZ-ov ministar sumnjiči se da je novac dodjeljivao poduzećima za koja je osobno bio zainteresiran. Odobravao je i potpore gospodarstvenicima na izravne zahtjeve ili zahtjeve koje su uz Mandačevo posredovanje uputili bivši ministar Tomislav Tolušić, bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević, bivša načelnica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i bivši državni tajnik Velimir Žunac.

Hoće li u tom slučaju biti nagodbe, tek će se vidjeti, dodao je Pokupec.
Nove nagodbe u prevari

Uz Mandaća, krivnju su priznale i bivša referentica u Ministarstvu pravosuđa Ivana Fišter, bivša načelnica odjela u Ministarstvu uprave Terezija Marić i bivša glavna savjetnica u MORH-u Nevenka Benić. njihove uloge u prijevari.

Fister je osuđen uvjetno na kaznu zatvora od osam mjeseci uz rok kušnje od dvije godine, Marić na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine, a Benić na uvjetnu kaznu od sedam mjeseci uz rok kušnje od dvije godine. godina probnog rada.

Vjekoslav Tolnaj, tužitelj Ureda za antikorupciju USKOK, rekao je da se u ovom slučaju može očekivati ​​još desetak nagodbi.

Napomenuo je da se uskoro može očekivati ​​podizanje optužnice u slučaju u kojem se Rimac, između ostalih, sumnjiči za osiguravanje povlaštenog tretmana poduzetnicima koji se bave izgradnjom vjetroelektrana.

Horvat je uhićen nakon što je njegov bivši pomoćnik Mandac, već osumnjičen u aferi Windpark, istražiteljima ispričao da su sporne potpore dodjeljivane suprotno kriterijima.

Navodno je rekla i da su ih službe ministarstva upozorile da je dodjela bespovratnih sredstava protivno kriterijima protivna zakonu. Horvat tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosio Mandac.

Taj je slučaj rezultirao i istragom protiv bivšeg ministra rada Josipa Aladrovića, kojeg Uskok tereti za pogodovanje u dva slučaja zapošljavanja, 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Istraga protiv Aladrovića proširena je i na gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, bivšeg HDZ-ovca, a sada nezavisnog kandidata kojeg podržava DS.

Leave a Reply

Written by 24sata

Značajan dio vladinog jesenjeg paketa pomoći stupa na snagu

Što je rekao Ivana Penava?