in

Što do sada znamo o 5G tehnologiji ?

Tehnologija je svakim danom sve naprednija, a jedno od najnovijih dostignuća kojem možemo svjedočiti je 5G tehnologija. Tehnologija pete generacije novi je globalni bežični standard i prvi je put predstavljen 2019. Iako su prošle dvije godine od njegove primjene, još uvijek postoji mnogo mjesta na svijetu koja se ne oslanjaju na ovu vrstu mreže . Baš kao i svaki drugi razvoj, mreža pete generacije još uvijek nije u potpunosti prihvaćena, a oko nje postoji toliko zabluda i teorija zavjere.

Ova je mreža stvorena da pomogne digitalnom povezivanju svih, a ovdje ne govorimo samo o ljudima i njihovim pametnim uređajima. Može se implementirati u strojeve, razne predmete i mnoge uređaje. U ovom ćemo članku govoriti o utjecaju 5G tehnologije i pružit ćemo vam više informacija o tome koliko je održiva.

Što je održivost u tehnologiji?

Prvo o čemu ćemo razgovarati je održivost u cjelini. Prema definiciji, održivost znači da nešto može postojati bez ugrožavanja potreba budućih generacija. Drugim riječima, to znači da nešto može postojati samo po sebi, ne treba se oslanjati na nešto drugo, a istodobno će ostaviti prostora za poboljšanja.

Kada govorimo o održivoj tehnologiji, to znači da takva vrsta tehnologije neće negativno utjecati na buduće generacije. Znamo koliki su utjecaj imali različiti uređaji i mreže na okoliš i svi radimo na boljoj budućnosti.

Želimo ograničiti onečišćenje zraka i želimo smanjiti gubitak vode i hrane. U istoj napomeni radimo na stvaranju energetski učinkovitijih proizvoda, smanjenju emisija stakleničkih plinova i stvaranju više obnovljive energije.

Današnja digitalna era imala je puno utjecaja na sve ove stvari, a kaže se da su svi negativni učinci svedeni na minimum. Međutim, još uvijek ima prostora za poboljšanje u svakoj industriji, a stručnjaci rade na stvaranju boljeg okruženja za sadašnje generacije, kao i ljude u budućnosti.

Po čemu je 5G bolji od bilo koje prethodne mreže?

Sad usporedimo najnoviju tehnologiju sa svime čemu smo svjedočili i prije. Tehnologija prve generacije prvi je put predstavljena 80-ih godina i bila je samo analogna mreža. Manje od deset godina kasnije, dobili smo drugu generaciju koja se oslanjala na višestruki pristup s podjelom koda i uvela je digitalnu mrežu.

3G koji smo dobili 2000-ih bio je prvi put da smo dobili mobilne podatke i to je bilo najveće poboljšanje između njega i bilo koje prethodne mreže. Četvrta generacija kombinirala je sva iskustva koja smo imali prije s mrežama, glasom i propusnošću. Kaže se da je ta mreža, koju i danas koristimo, bila pionir u mobilnim podacima bez ikakvih ograničenja.

Kao što smo već spomenuli, 2019. godine, gotovo 30 godina nakon pojave prve generacije, dobili smo petu i najnoviju generaciju bežičnog globalnog standarda. Ova mreža smanjuje sve nedostatke koje je imao 4G i pruža veću brzinu, bolju pouzdanost i uvodi značajke koje će ukloniti većinu ograničenja koja proizlaze iz mrežne komunikacije.

Kaže se da će ova vrsta mreže okupiti sve industrije i promovirati bolje, sigurnije i brže radno okruženje.

Međutim, ovdje se postavlja pitanje, sa svim tim poboljšanjima i sa svim tim promjenama, jesmo li sigurni da možemo biti oko ove mreže i kako će to utjecati na planet? Mnogi ljudi raspravljaju o održivosti ove tehnologije i ne možemo se odmaknuti od pitanja hoće li to dovesti do zdravstvenih problema, zajedno s velikim utjecajem na okoliš.

Održivost mreže pete generacije

Već postoji mnogo različitih vrsta istraživanja o tome kako će ova mreža utjecati na planet, a većina predviđanja je da započinjemo bolji, zeleniji i zdraviji svijet.

Ova je mreža već dokazala svoj učinak na digitalnu budućnost i poziva nas na izgradnju transparentnog, otvorenog i pravednog okruženja.

Kaže se da ćemo s ovom vrstom mreže moći smanjiti emisije vozila uvođenjem sustava za kontrolu signala koji će nadzirati potrošnju goriva, kao i povećati učinkovitost putovanja. Također će imati velik utjecaj na očuvanje vode, jer praćenje vode može nam pomoći u raspodjeli i korištenju vode s boljom racionalnošću. To znači da se možemo pouzdati u pametnu tehnologiju kako bismo saznali koliko vode trošimo svakodnevno, a svi možemo naučiti kako je svakodnevno sačuvati ili ponovno koristiti.

What do you think?

Written by 24sata

Kako se riješiti nezdravih navika

Iznenađujuće ideje za vašu vezu na daljinu