Connect with us

tech

Koliko je teško izmisliti novi proizvod?

Published

on

Morat ćete postati poduzetnik.

Pokušaj izmišljanja novog proizvoda bez poslovnog znanja potrebnog za njegovo stavljanje na tržište bio bi uzaludan napor s vaše strane. Bez obzira koliko su vaše ideje bistre i originalne, ako ne znate kako ih učiniti korisnima i poželjnima, nećete imati uspješno lansiranje proizvoda.

Uz to, nemojte se obeshrabriti ako izum neće odmah uspjeti. Ako iskreno vjerujete da je vaša ideja izvrsna, ne odustajte dok svoju viziju ne pretočite u stvarnost!

Morat ćete početi raditi na razvoju svog poslovanja i vještina upravljanja. To je dug proces ispunjen pokušajima i pogreškama, ali u konačnici je to putovanje vrijedno poduzeća. Pođite na poslovni masterclass i počnite učiti i čitati dok ne budete spremni za lansiranje! Učinite to prije nego što započnete s dizajniranjem i proizvodnjom; Uštedjet ćete puno vremena i truda na duge staze.

Naići ćete na više od samo jedne prepreke.

Ono što izmišljanje čini tako nezgodnim jest to što ćete se putem susretati s raznim razočaranjima. Put do prepoznavanja vaše ideje bit će pun izazova. Nećete postati uspješni preko noći i morat ćete se žrtvovati da biste tamo stigli.

Sve je to razlog zašto na svijetu nema puno uspješnih izumitelja. To nije zato što je to nemoguće; jednostavno mnogim ljudima nedostaje ustrajnosti i snage da to prođu. Ako se niste spremni nositi s stalnim razočaranjima i neuspjesima, tada izmišljanje možda nije za vas.

Trebat će vam dobar prototip.

Imate fenomenalnu ideju, ali nedostaje vam tehničkog znanja i financija da biste je pretvorili u potpuno razvijen proizvod? Nije problem! Iako se na prvi pogled može činiti nepremostivom poteškoćom, sve što zapravo trebate jest stvoriti svoj prototip. Upotrijebit ćete ga za pronalaženje potencijalnih investitora i konačno do proizvodnje!

Naravno, dizajn funkcionalnog prototipa nije lak zadatak. Vjerojatno ćete trebati dobiti nekoga od svojih tehnološki pametnih prijatelja koji će vam pomoći u tome. Ovisno o složenosti dizajna, možda ćete trebati uložiti u stručnu pomoć. Također postoje mnogi pravni aspekti s kojima ćete se morati suočiti, posebno kada je u pitanju patentiranje. Dakle, da, izmišljanje nije posao jedne osobe. Trebat će vam stručna pomoć da biste svoj proizvod pretvorili u stvarnost. Prema azbigmedia.com, najbolje bi vam bilo da se posavjetujete s tvrtkom kao što je Invent help, koja je specijalizirana za pomoć izumiteljima poput vas. Što god radili, molim vas, nemojte u to ulaziti sami, jer će cijeli postupak učiniti neizvodljivim izazovom.

Morat ćete postati marketinški stručnjak.

Sad, koliko god vaša ideja bila sjajna i jedinstvena, ako ne znate kako je prodati, sve će to biti uzalud. Ne morate biti Steve Jobs da biste privukli potencijalne investitore svojoj ideji, ali svejedno ćete trebati steći neke marketinške vještine.

Kako će vaša ideja pridonijeti globalnom tržištu? Kako to može pomoći potencijalnim kupcima? Koje su moguće prednosti koje vaš proizvod može pružiti budućim klijentima? Zašto bi ulagači bili zainteresirani za podršku vašoj inovaciji? Može li vaša ideja dugoročno biti isplativa? Koji su trenutni trendovi u industriji pomoću kojih možete prodati svoj proizvod?

Obavezno odgovorite na sva ova pitanja! Neće svi vjerovati u vas i vaše ideje, ali neka vam to ne smeta. Treba vam samo jedna osoba koja će prepoznati vaš rad i biti spremna financirati ga! Uz malo sreće, uskoro ćete dobiti svoj proizvod.
Ljudi će vas pokušati nagovoriti protiv toga.

Osnivanje vlastitog posla ispočetka uvijek je rizičan pothvat, stoga nemojte se iznenaditi ako vam voljeni ne pružaju podršku kao što očekujete. Ne dopustite da vas obeshrabri, već ga koristite kao dodatnu motivaciju.

To ne znači da ipak ne biste trebali slušati dobro namijenjene savjete svoje obitelji. Vaša je baka vjerojatno samo zabrinuta; ona vas ne pokušava demotivirati. Predstavite svoju ideju i objasnite zašto ste toliko sigurni da će to uspjeti i brzo ćete steći grupu podrške među obitelji i prijateljima.

Continue Reading

tech

Hrvatska IT industrija dosegla je 4,3 milijarde eura prihoda u 2021

Published

on

By

Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. “premašili su 32 milijarde kuna” (4,3 milijarde eura) što je 15 posto više u odnosu na 2020. i 57 posto više u odnosu na “prije više od pet godina”, iako plaće zaostaju za Europom zbog čega industriji sve više nedostaje radnika, objavila je u utorak državna novinska agencija Hina pozivajući se na stručnjake iz HGK.

HGK je organizirala konferenciju o IT sektoru na kojoj je Vlada pozvana na veću potporu ovoj industriji.

Analiza HGK pokazala je da IT sektor u Hrvatskoj raste brže od ostatka gospodarstva, a rastao je i tijekom pandemije. Osim povećanja prihoda u 2021. godini, ostvarila je i rast EBITDA-e od 31,4 posto u odnosu na 2020. te čak 109 posto u odnosu na prije pet godina u 2017. godini, na više od 4,5 milijardi kuna.

Izvoz je iznosio gotovo 12 milijardi kuna, pa je IT sektor 37 posto ukupnih prihoda ostvario na inozemnim tržištima, što je povećanje od 26,3 posto u odnosu na 2020. i dvostruko više u odnosu na 2017. Najveći dio tog izvoza dolazi iz “malog IT-a”. poduzeća” čiji je izvoz bio 3,6 milijardi kuna.

Posljednjih pet godina iu Hrvatskoj je u stalnom porastu broj IT tvrtki, po prosječnoj godišnjoj stopi od 11 posto, tako da ih je krajem 2021. bilo više od 6500, što je 12 posto više u odnosu na 2020.

Continue Reading

tech

Hrvatska policija radi na implementaciji novih informatičkih sustava

Published

on

By

Hrvatski načelnik policije Nikola Milina izjavio je u nedjelju da je Hrvatska u potpunosti spremna za primjenu schengenske pravne stečevine te da s ostalima u Europskoj uniji radi na implementaciji novih informacijskih sustava.

“Hrvatska policija je sve napravila, a već postoji nekoliko odluka koje govore da je Hrvatska tehnički u potpunosti spremna za primjenu schengenske pravne stečevine. Sada je taj proces na političkoj razini”, rekao je Milina novinarima tijekom posjeta Glini, gdje je nazočio svečanosti povodom 31. godišnjice početka oružanog otpora srpskoj vojnoj agresiji.

Kazao je kako policija s ostalima u EU-u radi na implementaciji novih velikih informacijskih sustava i prilagodbi u vezi s novim paketom koji je u pripremi.

Europsko vijeće u petak je podržalo preporuku za pristupanje Hrvatske europodručju, a idućeg tjedna francusko predsjedanje EU-om započinje proces donošenja odluka o pristupanju schengenskom prostoru bez putovnica. Odluka o pristupanju 1. siječnja mogla bi biti donesena najesen.

Upitan o migracijama, Milina je rekao da je hrvatska policija visoko obučena i pripremljena, ali da taj proces nikada nije stao.

Continue Reading

tech

Brzina, cijene, kvalitetna korisnička usluga najvažniji su korisnicima interneta

Published

on

By

Korisnicima interneta u Hrvatskoj najvažniji su brzina pristupa, cijene, kvalitetna korisnička usluga i brzo otklanjanje kvarova, dok su glasovne usluge mobilne mreže i pristup internetu komunikacijske usluge koje najviše koriste, pokazalo je istraživanje regulatora HAKOM-a.

Istraživanje je za HAKOM, Hrvatsko regulatorno tijelo za mrežnu industriju, provela u prosincu agencija za istraživanje tržišta Ipsos na 1001 ispitaniku u dobi od 18 do 65 godina.

Devedeset i osam posto ispitanika koristi glasovne usluge u mobilnoj mreži, dok je druga najkorištenija usluga pristup internetu (82%).

U fiksnoj mreži glasovne usluge koristi 65% ispitanika, 76% koristi internet kao dio paketa usluga, dok 98% smatra da njihov paket pruža sve usluge koje su im potrebne.

Devedeset i dva posto ispitanika koristi kućnu WiFi mrežu za spajanje na internet, dok 54% koristi mobilnu mrežu, pri čemu 97% to čini putem pametnog telefona, 87% putem prijenosnog računala i 45% putem desktopa.

Oko 50% ispitanika reklo je da bi se prebacilo na optičku vezu u slučaju viših cijena ADSL/VDSL-a, dok gotovo svaki treći ne zna svoju ugovorenu brzinu.

Za većinu ispitanika s brzinama ispod 100 Mbit/s brzina interneta ne predstavlja ograničenje u korištenju interneta, 37% bi željelo imati veće brzine, ali nije spremno za to platiti, dok 22% smatra da su njihove brzine veće od što im je potrebno.

Ispitanici su rekli da nisu imali naviku provjeravati brzinu pristupa, a većina to radi tek kada primijeti da se brzina promijenila.

Istraživanje pokazuje da su tehnički problemi gotovo jednako česti kao i 2020. godine, a najčešće poteškoće su nedostatak pristupa internetu, loša brzina i WiFi problemi.

Ispitanici su rekli da su uglavnom vrlo zadovoljni svojim uslugama i uslugom za korisnike, a njih 68% je to učinilo nekoliko puta.

Kupci najčešće mijenjaju operatere zbog nižih cijena.

Gotovo svi korisnici interneta poduzimaju neke mjere kako bi održali sigurnost na mreži, izbjegavaju preuzimanje aplikacija iz nepoznatih izvora, štite osobne podatke i ne kontaktiraju nepoznate osobe, iako je 15% reklo da je doživjelo cyber maltretiranje.

Continue Reading

Najcitanije

.