in

Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala podvodni nuklearni dron Haeil-2

Sjeverna Koreja je u subotu tvrdila da je testirala novu vrstu podvodne bespilotne letjelice za koju je rekla da je “sposobna nositi nuklearnu bojevu glavu”.

Dron – nazvan “Haeil-2 Unmanned Underwater Nuclear Attack Boat'” – testiran je između 4. i 7. travnja, prema izvješću državne Korejske središnje novinske agencije (KCNA).

Krstarila je u vodama uz istočnu obalu Sjeverne Koreje više od 71 sat prije nego što je njena probna bojeva glava detonirana pod vodom u četvrtak poslijepodne, objavila je KCNA.

Ovo je drugi put u tjednima da povučena zemlja tvrdi da je testirala bespilotnu letjelicu sposobnu za nuklearno oružje. U ožujku je Pjongjang rekao da je testirao Haeil-1, za koji je tvrdio da može nositi nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla stvoriti “radioaktivni tsunami”.

“Kao rezultat testa, pouzdanost i sposobnost fatalnog udara podvodnog strateškog oružanog sustava savršeno su dokazani”, rekla je KCNA o najnovijem testu, Haeil-2.
Sjevernokorejski državni mediji kažu da je vođa Kim Jong Un “osobno vodio” test simuliranog podvodnog nuklearnog strateškog oružja 21. ožujka, navodi KCNA.

Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala podvodni dron koji može nositi nuklearno oružje. Analitičari su skeptični

Pjongjang tvrdi da razvija bespilotne letjelice s nuklearnim oružjem od 2012. i da je izveo više od 50 testova u posljednje dvije godine.

Leave a Reply

What do you think?

-1 Points
Upvote Downvote

Written by 24sata

Talijanski turist ubijen u napadu automobilom u Izraelu

Fosilizirana jaja otvaraju misterije prošlosti