in

Hrvatski premijer stiže u BiH u jeku rastućih napetosti oko planirane reforme izbornog zakona

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u ponedjeljak ujutro u Mostar, a na početku posjeta na razgovor ga je dočekao mostarski biskup Petar Palić i domaći katolički velikodostojnici.

Tijekom cjelodnevnog posjeta očekuje se da će hrvatski premijer u pratnji nekoliko ministara razgovarati s čelnikom Hrvata u BiH Draganom Čovićem, a obići će i južne gradove Čitluk, Čapljinu, Stolac i Ravno.

Posjet hrvatskog premijera odvija se u kontekstu rastućih napetosti zbog izvješća da će visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt nametnuti izmjene izbornog zakona, što je izazvalo reakcije probosanskohercegovačkih političkih stranaka i akademske zajednice, koji su upozorili da takva promjene bi značile više diskriminacije i daljnje podjele među glavnim etničkim skupinama u Bosni.

Naime, upozorili su da će izmjene zakona ići u korist najveće hrvatske nacionalne stranke HDZ-a BiH, jedne od ključnih stranaka u političkim pregovorima o izbornoj reformi koji za sada nisu urodili plodom.

Leave a Reply

Written by 24sata

Hrvatska ponovno među zemljama EU s najvećim dugom u BDP-u u padu

Uspješna turistička sezona povećava fiskalni kapacitet za kasnije intervencije