in

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote u službenom posjetu Hrvatskoj

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sastali su se u četvrtak u Zagrebu sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote general bojnikom Shawnom Mankeom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Reklo je Ministarstvo obrane.

Tijekom posjeta istaknuta je čvrsta veza i prijateljstvo između oružanih snaga Hrvatske i SAD-a, a posebice suradnja sa Zborom narodne garde koja traje već 26 godina.

Ta se suradnja posebno odnosi na helikopter UH-60 Black Hawk koji se stavlja u operativnu uporabu kroz zajedničku obuku pilota i tehničara, kao i na suradnju vezanu uz borbena vozila Bradley.

Banožić i Manke potvrdili su izvrsne bilateralne odnose dviju država, koji su posebno istaknuti kroz državni program suradnje Oružanih snaga RH i Nacionalne garde Minnesote.

Suradnja Hrvatske vojske s Nacionalnom gardom Minnesote za nas je od velike važnosti iu kontekstu zajedničkog doprinosa jačanju sposobnosti NATO-a”, rekao je Banožić.

Dvojica dužnosnika su se složila da svaka država članica NATO-a treba nastaviti ulagati u jačanje sposobnosti svojih nacionalnih oružanih snaga. General Manke pozdravio je odluku Hrvatske o kupnji borbenih vozila Bradley i helikoptera Black Hawk te je pohvalio potporu Hrvatske ratom razorenoj Ukrajini.

Zahvalio je generalu Mankeu na trudu i prijenosu znanja i iskustva američke Nacionalne garde.

Zadovoljstvo mi je razgovarati o područjima buduće suradnje kao i daljnjim mogućnostima važnim za razvoj sposobnosti hrvatskih snaga s ciljem jačanja nacionalnih i savezničkih sposobnosti, rekao je Manke te dodao kako mu je drago što ima priliku sudjelovati u obilježavanju 5. kolovoza kao vrlo važnog datuma u novijoj povijesti hrvatskog naroda.

Manke je u sklopu službenog posjeta posjetio Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske.

Obrambena suradnja s Oružanim snagama SAD-a razvija se na raznim područjima, a posebno mjesto zauzima suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote. Provodi se kroz Program državnog partnerstva koji je s Hrvatskom pokrenut u lipnju 1996. godine.

Leave a Reply

Written by 24sata

Uspješna turistička sezona povećava fiskalni kapacitet za kasnije intervencije

Britanka koju je jučer udario grom jos je u zivotnoj opasnosti