in

Vrhovni sud osudio bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a na godinu dana zatvora zbog pokušaja podmićivanja

Vrhovni sud osudio je bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Franju Lucića na bezuvjetnu kaznu od godinu dana zatvora zbog pokušaja podmićivanja novinara Drage Hedla, preinačivši prvotnu kaznu od godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena radom za opće dobro.

Najviši hrvatski sud priopćio je da je preinačio prvostupanjsku presudu nakon što je uvažio žalbu državnog odvjetnika i odbio Lučićevu žalbu kao neosnovanu.

Vrhovni sud priopćio je da je prvostupanjski sud precijenio olakotne okolnosti za Lucića, kao što su ranije neosuđivanost, roditeljstvo i godine, a zanemario činjenicu da je počinio teško korupcijsko kazneno djelo.

Vrhovni sud ocijenio je da je Lucić grubo prekršio hrvatski Ustav koji jamči slobodu misli, uključujući slobodu tiska i drugih medija te slobodu govora, iako mu je kao zastupniku u Hrvatskom saboru bila dužnost da štite i promiču ustavna prava građana.

Prema optužnici, Lucić je 26. srpnja 2017. u Požegi na istoku zemlje ponudio novčanu nagradu Dragi Hedlu, novinaru portala Telegram, kako bi ga spriječio da piše o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama te o njegovim tvrtkama, jer bi člankom nanio štetu njemu kao saborskom zastupniku i gospodarstveniku.

U telefonskom razgovoru, koji je Hedl snimio, Lucić je ponudio tri puta više od iznosa koji bi novinar dobio od svog poslodavca da prestane objavljivati ​​članak.

Županijski sud u Osijeku nedvojbeno je utvrdio da je Lucić, nudeći Hedlu mito kako ne bi napisao članak o njemu, njegovim tvrtkama i tvrtkama u vlasništvu njegove obitelji, postupao s izravnom namjerom.

Lucić se nije pojavio na izricanju presude.

Tijekom suđenja negirao je bilo kakvu kaznenu odgovornost, tvrdeći da je u snimci razgovora “mnogo toga izvučeno iz konteksta”. Rekao je da ne želi otkupiti Hedla, već ga je samo zamolio da odgodi objavu svog članka kako ne bi oštetio njegovu tvrtku i tvrtku u vlasništvu njegova sina koja pregovara s poslovnom bankom o kreditu kako bi da može nastaviti s radom i zadržati svoje radnike.

Leave a Reply

Written by 24sata

Samo HSS i RF nisu podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

Hrvatska ponovno među zemljama EU s najvećim dugom u BDP-u u padu