in

Posrednici SAD-a i EU kažu da ističe vrijeme za dogovor u Bosni

Američki i EU posrednici u pregovorima o izmjenama bosanskohercegovačkog izbornog zakona pozvali su u srijedu bh. političare da što prije postignu dogovor i postignu kompromis o izbornoj reformi, navodeći da vrijeme ističe jer su sljedeći izbori zakazani za listopad.

Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst započeli su u Sarajevu novu rundu pregovora s predstavnicima vlasti i političkih stranaka BiH u cilju postizanja dogovora o izbornom zakona i ustavnih promjena.

Njihov prvi susret bio je sa zastupnicima u državnom parlamentu, među kojima su hrvatski čelnik Dragan Čović i čelnik Bošnjaka Bakir Izetbegović.

Obraćajući se potom novinarima, Čović je rekao da je zahvalan SAD-u i EU što su uložili dodatne napore kako bi se postigao konačni dogovor.

“Cilj je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ali i provesti ograničene ustavne promjene i osigurati integritet izbornog procesa”, dodao je.

Prema Eichhorstu, EU i SAD odlučno podupiru teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedinstvene države i žele da se problemi u zemlji što prije riješe, uključujući uklanjanje blokade središnjih vlasti od strane dužnosnika srpskih entiteta.

Trenutna politička kriza je neprihvatljiva za sve ljude u BiH, trebala bi biti neprihvatljiva za parlament BiH, a potpuno je neprihvatljiva za EU, rekla je.

EU poziva na hitan i bezuvjetan prekid blokade državnih vlasti, a očekuje i brz dogovor o izbornoj reformi jer vrijeme za dogovor ističe, dodao je Eichhorst.

Taj dogovor još uvijek nismo postigli, a tu smo da podržimo razgovore koji bi doveli do promjena izbornog zakona i ustava kako bi se uklonile diskriminatorne odredbe, unaprijedila tehnička rješenja i spriječile izborne prijevare, rekla je.

To bi bio novi korak na putu BiH ka članstvu u EU, dodao je Eichhorst.

Palmer je rekao da je izborna reforma ključna za uspostavu jakih i učinkovitih vlasti. Nada se da će konačni dogovor koji će osigurati integritet izbornog procesa biti postignut u danima koji su pred nama. To znači da se svaki glas čuje i broji i da se svatko može kandidirati za funkciju, rekao je.

Ostalo je vrlo malo vremena za postizanje dogovora, rekao je, dodajući da je izuzetno važno da se izbori održe najesen i da se pet mjeseci prije glasovanja mora promijeniti izborni sustav.

Palmer i Eichhorst ostaju u BiH do kraja tjedna. Posljednja runda pregovora za zatvorena vrata s čelnicima političkih stranaka zakazana je za ovaj vikend u Neumu.

U listopadu bi u BiH trebali biti održani opći izbori. Središnje izborno povjerenstvo trebalo bi ga sazvati najkasnije početkom svibnja, a do tada bi Parlament BiH trebao usvojiti sve izmjene izbornog zakona i ustava.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Turističke agencije pozivaju na produženje Covid subvencija kako bi preživjeli

Premijer Plenković ističe tri potencijalna načina za borbu protiv eksplodirajućih cijena plina