in

Mijenjanje pravila mobilizacije u Rusiji

Glavni stožer Oružanih snaga Ruske Federacije će u najkraćem roku dati objašnjenja svima koji provode djelomičnu mobilizaciju o davanju odgode za mobilizaciju. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izdao je danas ovu naredbu.

Osim toga, Šojga je također naredio da se prestane s kršenjem prava građana tijekom djelomične mobilizacije, kao i da se osigura sve što je potrebno za one koji popunjavaju redove ruskih oružanih snaga.

Djelomična mobilizacija provodi se temeljem odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina, no on nije bio zadovoljan načinom na koji je mobilizacija provedena pa je zatražio od MORH-a da brzo i temeljito ispravi pogreške nastale tijekom djelomične mobilizacije.
Odgoda mobilizacije studentima, zaposlenicima u IT tvrtkama, bankama, medijima…

Kako navodi Tass, prema novim pravilima o mobilizaciji, studenti, zaposlenici vojno-industrijskih organizacija, kao i zaposlenici akreditiranih organizacija u području informacijske tehnologije, organizacija za osiguranje održivosti sigurnosti i integriteta rada određenih komunikacijski sustavi dobit će odgodu za odlazak na ratište u Ukrajinu.

Kašnjenje će doživjeti i zaposlenici u medijima, kao i zaposlenici u bankama i financijskim institucijama, kao i roditelji “djece s teškim neizlječivim bolestima ili troje djece od kojih je jedno invalidno”.

Tko je oslobođen mobilizacije

Oni koji stalno skrbe o članu obitelji, imaju četvero ili više djece do 16. godine ili četvero ili više braće i sestara do osme godine života (pod uvjetom da ih majka odgaja bez supruga), oni koji su privremeno proglašeni nesposobnima za vojsku zbog zdravstvenih razloga oslobođeni su mobilizacijskih razloga, vojni umirovljenici skinuti s vojne evidencije i Rusi koji nisu prijavljeni u vojsci jer imaju stalni boravak izvan zemlje.

Leave a Reply

What do you think?

Written by 24sata

Plenković komentira Penavinu izjavu

Hrvatska IT industrija dosegla je 4,3 milijarde eura prihoda u 2021