in

Zastupnici desnice u parlamentarnoj raspravi osudili su planove za usvajanje eura

Oporbeni zastupnici manjih desnih stranaka rekli su u četvrtak da Hrvatska “nije spremna za uvođenje eura” i da bi taj potez “snizio životni standard”, dok je ministar financija Zdravko Marić u Saboru govorio o prednostima uvođenja eura. eura i rekao da je “puno učinjeno kako bi se negativni učinci što više smanjili”.

Niz propisa smanjuje negativne učinke uvođenja eura na građane i poslodavce, od poticanja zdrave konkurentnosti do uključivanja udruga civilnog društva, rekao je Marić u raspravi o konačnom prijedlogu za uvođenje eura kao zakonskog sredstva plaćanja u Hrvatskoj.

“Pogodnosti značajno nadmašuju štetu”, rekao je, dodajući da su “glavne koristi eliminacija valutnog i kamatnog rizika, dva stupnja viši kreditni rejting i niža premija rizika.”

Saborski zastupnik Marijan Pavliček iz manjinske desničarske stranke Suverenisti rekao je da pridruživanje eurozoni “u vrijeme najveće financijske neizvjesnosti, energetske krize i visoke inflacije” “nije mudro”. Kazao je da to “nije gospodarski projekt”, već premijerov “politički projekt”, te je nastavio nabrajati ekonomske pokazatelje da je inflacija 7,8 posto, a rast BDP-a 3,0 posto, da je potrošnja pala, dok je inflacija i deficit se i povećao.

Pavliček nije predložio nikakva rješenja za te probleme.

Saborski zastupnik Božo Petrov iz konzervativne populističke stranke Most rekao je da su “svi neovisni financijski stručnjaci rekli da Hrvatska nije spremna za euro”. Pitao je kako će Vlada jamčiti da cijene neće još više rasti, da “uvoz ne zavlada”, a “plate ne padnu”. Ni Petrov nije ponudio alternativu.

Marić je odgovorio kako je “teško bilo što točno predvidjeti ili jamčiti, čak i u normalnijim okolnostima”.

Saborska zastupnica Ružica Vukovac iz skupine “Za pravednu Hrvatsku” rekla je da “nije dobro vrijeme” za uvođenje eura i da “najprije treba riješiti ekonomske probleme Hrvatske”. Vukovac nije ponudio nikakav prijedlog kako bi se oni trebali riješiti.

Saborski zastupnik Ante Prkačin iz još jedne desničarske skupine pod nazivom Demokratski pokret rekao je da bi se uvođenjem eura “Hrvatska sve više udaljila od (brige za) sudbinu bosanskih Hrvata koji su podvrgnuti političkom teroru”. Prkačin nije pojasnio u kakvom su odnosu bosanski Hrvati prema euru.

S druge strane, zastupnik Emil Daus iz Liberalne Istarske demokratske stranke rekao je da je uvođenje eura “logičan dio europskih integracija… Problem je hoćemo li biti jako gospodarstvo i funkcionalna država s jasnim dugoročnim ciljevima?” Daus nije formulirao nikakve dugoročne ciljeve po sebi.

Saborski zastupnik Boris Lalovac iz Socijaldemokrata rekao je da bi euro “pozitivno djelovao na troškove transakcija i valute”, dok je njegov stranački kolega saborski zastupnik Zvane Brumnić rekao da je “jedina šansa da se netko drugi brine o nama”. Vjerojatno je Brumnić mislio na hrvatsku ekonomiju.

Zastupnica Grozdana Perić iz vladajuće stranke HDZ-a ponovila je stav Vlade rekavši da bi korištenje eura “učinilo poslovanje u Hrvatskoj povoljnijim i sigurnijim, a također bi pomoglo u poticanju investicija, gospodarskom rastu i većem životnom standardu”.

Marić je ponovio da se odluka Vijeća EU o pristupanju Hrvatske eurozoni “očekivala” u srpnju, te da bi “ako su svi uvjeti bili ispunjeni, euro bi bio uveden 1. siječnja”. Marić je dodao da je Hrvatska “ispunila sve kriterije” jer je prošlogodišnji deficit bio ispod 3 posto, udio javnog duga u BDP-u pao za sedam postotnih bodova, a inflacija je “unutar prosjeka EU”.

Hrvatske trgovine od 5. rujna moraju početi ispisivati ​​cijene u kunama i eurima.

What do you think?

Written by 24sata

EBRD kreditira 50 milijuna eura za financiranje komunalnih djelatnosti u Zagrebu

Državne razvojne banke kažu da su posudile milijardu eura malim poduzećima 2021