Connect with us

Business

Uspješna turistička sezona povećava fiskalni kapacitet za kasnije intervencije

Published

on

Uspješna turistička sezona povećava fiskalni kapacitet za moguće intervencije Vlade u jesen, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Plenković i njegovi suradnici boravili su u Petrčanima na sastanku s predstavnicima turističkog sektora, čelnicima obalnih županija i gospodarstvenicima.

Razgovarali su o dosadašnjim turističkim rezultatima ove godine te ih ocijenili vrlo dobrima.

Plenković je rekao da će dobri turistički rezultati “ojačati fiskalni kapacitet za razne intervencije u jesen i krizi koja nas čeka”.

“Sad u 2022 godini Hrvatska je  na najbolji nacin ostvarila 10,7 milijuna dolazaka turista i 56,6 milijuna noćenja. To je 10 posto manje dolazaka i četiri posto manje noćenja nego u rekordnoj 2019. godini. Ono što nas posebno veseli jest da je vrijednost fiskaliziranih primitaka u dosadašnjem dijelu ove godine dosegla 20,581 milijardu kuna (2,7 milijardi eura). ), što je povećanje od 33 posto u odnosu na 2019. godinu”, rekao je premijer.

Plenković je rekao da je Vladinim mjerama tijekom pandemije COVID-19 sačuvan veliki broj radnih mjesta u sektoru turizma.

Istaknuo je kako je skori ulazak u eurozonu i schengensku zonu, otvaranje Pelješkog mosta i podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijski od iznimne važnosti za turističku industriju zemlje.

Pozivajući se na izvješće Hrvatske središnje banke, premijer je rekao da je Hrvatska ove godine imala najuspješnije prvo tromjesečje u svojoj povijesti po prihodima od stranih gostiju. Dodao je kako Hrvatska treba težiti tome da postane cjelogodišnja turistička destinacija.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je kako je strateški cilj ostvariti cjelogodišnji, održiv i konkurentan turizam.

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Najcitanije

.