in

Tri oporbene skupine osuđuju uhićenje zbog navodne prijetnje premijeru

Tri oporbene skupine u Hrvatskom saboru – Zeleno-lijevi blok, Centar-GLAS i Socijaldemokrati – osudile su uhićenje 72-godišnjaka zbog navodnih prijetnji premijeru putem Facebooka, rekavši da to nije premijer ministar već građani koji su žrtve.

“Žrtve niste vi ili vaši stranački kolege, već oni koji primaju stvarne prijetnje poput novinara, ili onih koji su ostali bez posla i žive s blokiranim računima, ili onih koji zbog korupcije i klijentelizma ne mogu pronaći posao bez stranačke iskaznice, ili oni koji su napustili zemlju zbog bezperspektivnosti, ili oni koji svoju frustraciju mogu izraziti samo kritizirajući vas i vlast”, rekla je zastupnica Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) u utorak u Saboru.

Rekla je da policija “ekspresno privodi” samo kada se “premijer osjeća ugroženim, kada ga kritiziraju, što se onda opisuje kao diskriminacija, prijetnja, dehumanizacija i govor mržnje”.

Dalija Orešković (Grupa Centar-GLAS) kazala je da je primjer uhićenje 72-godišnjeg Zadranina koji je na Facebooku napisao da premijera Andreja Plenkovića sljedeći put kada dođe u ovaj primorski grad treba dočekati s pokvarenim jajima. zlouporabe ovlasti i zastrašivanja javnosti.

Zdrav razum nalaže da je policija prilikom uhićenja bila svjesna da to nije ozbiljna prijetnja, rekao je Orešković, dodajući da je uhićenje bilo protuzakonito te da ljudi nemaju povjerenja ni u premijera ni ministra unutarnjih poslova.

Socijaldemokratka Romana Nikolić kazala je da ovaj slučaj pokazuje da smo “mizerna demokracija u koju policija privodi 72-godišnjeg umirovljenika zbog kritiziranja političke elite”.

Umjesto da se bavi korupcijom u vlastitim redovima, vladajuća stranka špijunira društvene mreže, kazao je Nikolić.

HDZ-ov Branko Bačić odbacio je njihove izjave kao neistine, rekavši da je njihova svrha maknuti fokus s važnih pitanja.

Kritizirao je ukidanje sheme za roditelje koji ostaju kod kuće u Zagrebu te kazao kako gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji vodi Mozemo! stranka koja je članica Zeleno-lijevog bloka, bila je u situaciji sukoba interesa zbog kadrovskih imenovanja.

Written by 24sata

Predsjednik Vijeća za borbu protiv korupcije očekuje pogoršanje korupcijskih rezultata u Hrvatskoj

Zagrebački gradonačelnik: Predloženi model odvoza otpada je najjeftiniji i najpošteniji