in

Split: Hrvatskoj će policiji u ljetnoj sezoni pomagati 433 inozemna kolega

Ukupno 433 strana policijska službenika iz devet zemalja pomagat će hrvatskim kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu projekta Sigurna turistička destinacija pokrenutog 2008. godine.

Njihova uloga bit će pomoći u komunikaciji hrvatske policije sa stranim državljanima kako bi stranim posjetiteljima osigurali što ugodniji boravak i potaknuli osjećaj sigurnosti, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare načelnik splitsko-dalmatinske županije Slobodan Marendić.

Strani policijski službenici dežurat će u gradovima Splitu, Trogiru, Omišu, Makarskoj te u postajama zračne i pomorske policije. Po potrebi će biti raspoređeni i na druga područja, uključujući otoke.

Strani policijski službenici koji sudjeluju u projektima Safe Tourist Destination dolaze iz Italije, Francuske, Južne Koreje, Njemačke, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Češke. Sredinom srpnja prvi put će im se pridružiti policajac iz Sjedinjenih Država.

Strani policijski službenici obično pomažu ako strani posjetitelji prijave gubitak osobnih dokumenata, sudjeluju u manjim prometnim nesrećama ili postanu žrtve manjih kaznenih djela.

Patrik Vučković prvi je policajac iz Bavarske koji je sudjelovao u projektu. Rođen je u Njemačkoj, no roditelji su mu porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske.

“Nadam se da će njemački turisti prepoznati uniformu i da ćemo, kad je vide, lijepo popričati i da će se osjećati sigurno u Splitu. Privatno sam bio nekoliko puta, ali prvi put sam službeno”, rekao je Vučković.

Leave a Reply

Written by 24sata

Hrvatska Vlada produljila zamrzavanje cijena osnovnih goriva

Broj registriranih slučajeva Covida u Hrvatskoj dostigao je najvišu tromjesečnu razinu