in

Predsjednik Vijeća za borbu protiv korupcije očekuje pogoršanje korupcijskih rezultata u Hrvatskoj

Nakon objave najnovijeg godišnjeg izvješća Transparency Internationala o korupciji, u kojem se Hrvatska, na 63. mjestu s ocjenom 47, i dalje nalazi među zemljama koje se smatraju korumpiranim, predsjednik saborskog Vijeća za borbu protiv korupcije Nikola Grmoja izjavio je kako očekuje još lošiji rezultati.

“Očekujem da će rezultati biti još gori ako se Vlada nastavi ovako ponašati, želeći zauzeti sve institucije”, rekao je zastupnik oporbenog Mosta.

Vijeće za borbu protiv korupcije zatražilo je zadržavanje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kako bi ono moglo odlučivati ​​o povredi službenog položaja, pojasnio je.

Stručnjak za borbu protiv korupcije Zorislav Antun Petrović rekao je da je stagniranje Hrvatske na ljestvici TI bilo očekivano.

Ogroman napredak postignut od 2002. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i kada je u sljedećih deset godina učinjen značajan napredak, očito je bio moguć prvenstveno zbog vanjskog pritiska, točnije pritiska EU. U trenutku kada je taj pritisak nestao, hrvatske vlasti su se počele ponašati kao loši đaci koji, čim se završi škola, pobacuju sve knjige kroz prozor i odu se igrati”, rekao je Petrović.

Napomenuo je, međutim, da bi se Hrvatska iduće godine mogla pridružiti zemljama bez suštinskog problema s korupcijom, barem ne percepcijski, jer su tijekom protekle godine doneseni novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa i novi Zakon o pristupu informacijama, a veljače trebao bi biti usvojen novi zakon o zaštiti zviždača.

Written by 24sata

Ministarstvo vanjskih poslova ne savjetuje putovanje u Ukrajinu

Tri oporbene skupine osuđuju uhićenje zbog navodne prijetnje premijeru