in

Ministarstvo vanjskih poslova ne savjetuje putovanje u Ukrajinu

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) savjetovalo je da se ne putuje u područja u Ukrajini koja graniče s Rusijom i da se odgode putovanja u ostatak zemlje.

“Zbog pogoršane sigurnosne situacije u Ukrajini i koncentracije oružanih snaga Ruske Federacije u područjima koja graniče s Ukrajinom, savjetujemo hrvatskim građanima da izbjegavaju putovanja u područja na istoku Ukrajine koja graniče s Ruskom Federacijom”, objavio je MVEP na svojoj internetskoj stranici.

To se posebno odnosi na područja pod kontrolom Ukrajine koja graniče s privremeno okupiranim područjima međunarodno nepriznatih entiteta Donjeck i Lugansk, priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo nadalje savjetuje građanima da ne putuju u područja u blizini anektiranog poluotoka Krima ili područja sjeverne Ukrajine koja graniče s Bjelorusijom.

Za ostala područja zemlje preporučljivo je izbjegavati sva nepotrebna putovanja i po mogućnosti odgoditi putovanja. Svatko tko putuje u Ukrajinu trebao bi voditi računa i biti informiran o situaciji u svim lokalnim medijima.

Upozorenje dolazi nakon što je američki State Department u nedjelju povukao obitelji svojih diplomata iz Ukrajine, zbog prijetnje ruske invazije.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da odluku SAD-a smatra preuranjenom.

U posljednje vrijeme nije bilo većih promjena u sigurnosnoj situaciji: prijetnja novog vala ruske agresije stalna je od 2014., a ruski vojnici počeli su se okupljati u blizini granice u travnju prošle godine, navodi ministarstvo u priopćenju za javnost.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u ponedjeljak je rekao da EU neće slijediti primjer SAD-a jer zasad ne vidi razlog za povlačenje svojih diplomata iz Ukrajine.

Written by 24sata

Hrvatska stagnira na indeksu percepcije korupcije

Predsjednik Vijeća za borbu protiv korupcije očekuje pogoršanje korupcijskih rezultata u Hrvatskoj