in

Ministarstvo vanjskih poslova ne savjetuje putovanje u Ukrajinu

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) savjetovalo je da se ne putuje u područja u Ukrajini koja graniče s Rusijom i da se odgode putovanja u ostatak zemlje.

“Zbog pogoršane sigurnosne situacije u Ukrajini i koncentracije oružanih snaga Ruske Federacije u područjima koja graniče s Ukrajinom, savjetujemo hrvatskim građanima da izbjegavaju putovanja u područja na istoku Ukrajine koja graniče s Ruskom Federacijom”, objavio je MVEP na svojoj internetskoj stranici.

To se posebno odnosi na područja pod kontrolom Ukrajine koja graniče s privremeno okupiranim područjima međunarodno nepriznatih entiteta Donjeck i Lugansk, priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo nadalje savjetuje građanima da ne putuju u područja u blizini anektiranog poluotoka Krima ili područja sjeverne Ukrajine koja graniče s Bjelorusijom.

Za ostala područja zemlje preporučljivo je izbjegavati sva nepotrebna putovanja i po mogućnosti odgoditi putovanja. Svatko tko putuje u Ukrajinu trebao bi voditi računa i biti informiran o situaciji u svim lokalnim medijima.

Upozorenje dolazi nakon što je američki State Department u nedjelju povukao obitelji svojih diplomata iz Ukrajine, zbog prijetnje ruske invazije.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da odluku SAD-a smatra preuranjenom.

U posljednje vrijeme nije bilo većih promjena u sigurnosnoj situaciji: prijetnja novog vala ruske agresije stalna je od 2014., a ruski vojnici počeli su se okupljati u blizini granice u travnju prošle godine, navodi ministarstvo u priopćenju za javnost.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u ponedjeljak je rekao da EU neće slijediti primjer SAD-a jer zasad ne vidi razlog za povlačenje svojih diplomata iz Ukrajine.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Hrvatska stagnira na indeksu percepcije korupcije

Predsjednik Vijeća za borbu protiv korupcije očekuje pogoršanje korupcijskih rezultata u Hrvatskoj