in

Najčešći zdravstveni problemi koje imaju mopsi

Mopsi su zasigurno jedna od najslađih pasmina pasa vani. Također imaju sjajan temperament, dobri su s djecom, optimalan izbor za ljude koji žive u stanovima, što ga čini izvrsnim kućnim ljubimcem za svakoga. Naravno, mopsovima ne bi smetalo što žive u kući s dvorištem. To je uvijek plus. Međutim, ako dobijete mopsa, morat ćete se brinuti oko jedne stvari, a to je njihovo zdravlje. Budući da su mopsi mješavina pasmina, oni dolaze sa skupom uobičajenih zdravstvenih problema.

Dakle, ako sebi nabavljate mopsa, najbolje je da prvo naučite ove uobičajene zdravstvene probleme kako biste u budućnosti mogli biti spremni ako se što dogodi. Također, ovo znanje bi vam također trebalo pomoći da odlučite želite li zaista pasmine pasa poput ove. To je prilično velika odgovornost.

Da ne bismo produžili dalje, evo onih najčešćih zdravstvenih problema koje možete pronaći kod mopsa.

  1. Problemi s disanjem / dišnim sustavima

Jedna stvar koju ćete odmah primijetiti čak i kod štenećeg mopsa je otežano disanje. Često ćete čuti kako se trudi udahnuti i obično počne dahtati i disati na usta.

To je često pitanje jer se mops danas uvelike razlikuje od izvorne pasmine prije jednog stoljeća. Nakon previše miješanja s drugim pasminama, mopsi sada imaju puno kraću njušku i manju lubanju što rezultira ometanjem pravilnog protoka zraka. To je problem kod svih pasa koji imaju kratku njušku, ali budući da su mopsi tako mali, još im je teže disati.

U početku zvuči kao veliki problem i možda ćete se uplašiti kad primijetite da se vaše štene bori s disanjem, ali obično nema razloga za brigu.

Naravno, ako primijetite da se simptomi pogoršavaju, vjerojatno biste trebali odvesti svog psa veterinaru. Ponekad je možda potrebna operacija koja će vam pomoći ublažiti problem, ali to najčešće nije slučaj.

Da biste mopsa učinili sretnim, smanjite vježbe, osigurajte dovoljno slatke vode i izbjegavajte predugi boravak na vrućem suncu. To ne znači da biste i svog psa trebali zaustaviti u zabavi. Ako se osjeća dovoljno ugodno za nastavak igre, neka se zabavi.

  1. Trešnjevo oko

Ovo nije vrlo često pitanje kod pasa, ali je prilično popularno među mopsovima, zato pripazite na probleme u vezi s njihovim očima.

Ali uočavanje trešnjinog oka neće biti nimalo teško jer je to vrlo očit poremećaj. Zove se trešnjino oko jer treći kapak izlazi preko psećeg oka koje je ružičasto – otuda i naziv.

Primarna svrha tog trećeg kapka je lučenje suza. Ali, u mopsa, kapak se lako može nadražiti, što uzrokuje njegovo širenje, povećanje i čak prevrtanje. Jednom kad postane dovoljno velik, može pokriti pola oka vašeg psa.

Ova vrsta iritacije nije previše opasna, ali svejedno morate odvesti mopsa veterinaru kako biste ublažili problem.

Način na koji ovaj zdravstveni problem treba riješiti ovisi o situaciji. Ponekad se oko trešnje može odgurnuti nakon nekoliko dana liječenja kapima za oči. Ali, puno puta je rješenje kirurško uklanjanje ili zamjena.

Ne brinite, ovakvom operacijom postoji minimalan rizik. Vaš će mops moći živjeti svoj puni životni vijek od 12-15 godina.

  1. Čirevi na rožnici

Sljedeći česti zdravstveni problem s mopsima povezan s očima je čir na rožnici. Rožnica je sprijeda prozirni sloj koji štiti najvitalnije dijelove oka. Isti taj sloj kod pasa može se naći i kod ljudi i kod mnogih drugih životinja.

Nažalost, rožnica u mopsa može vrlo lako biti oštećena. Područje koje je nadraženo naziva se čir. Šteta ili iritacija mogu izmijeniti infekciju ili druge vrste trauma koje bi mogle dodatno pogoršati zdravlje vašeg psa.

Problem je s uočavanjem čira na rožnici. To nije nešto što možete vizualno uočiti, ali to možete primijetiti kroz ponašanje vašeg psa. Ako primijetite neprestano škiljenje i puno više lučenja suza što je vjerojatno znak čira na rožnici.

Da biste riješili ovaj zdravstveni problem, odlazak veterinaru je neophodan. Srećom, postupak liječenja prilično je jednostavan. Malo odmora i kapi antibiotika i vaš će mops biti kao nov.

Imajte na umu, ako se problem nastavi pogoršavati, možda će biti potreban kirurški zahvat. Iako je to rijetko slučaj.

  1. Problemi s kralježnicom

Zbog svoje grozne povijesti miješanja pasmina, mops u cjelini ima prilično slabu kralježnicu. To je vjerojatno razlog zašto je većina mopsa toliko lijena i izbjegava previše vježbanja. To je tip psa koji uživa biti lijen. Ali, takvi su samo neki psi.

Međutim, problemi s kralježnicom mogli bi se proširiti i na nešto gore.

What do you think?

Written by 24sata

Iznenađujuće ideje za vašu vezu na daljinu

Najbolje grickalice za uzivanje uz filmove