in

Ministar kaže da je Hrvatska jedna od najčvršćih točaka u nastojanju da se zaustave ilegalne migracije

Hrvatska je postala jedan od najčvršćih čimbenika u naporima za suzbijanje ilegalnih migracija, koji će se nastaviti iu narednom razdoblju, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu na sastanku Paneuropske unije u Zagrebu.

Ministar je sudjelovao na okruglom stolu u organizaciji Paneuropske unije u Zagrebu povodom obilježavanja 10. obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska je u EU ušla 1. srpnja 2013. godine.

Paneuropska unija osnovana je 1923. godine prema viziji politički, ekonomski i vojno ujedinjene Europe koju je utemeljitelj Paneuropske unije Richard Graf Coudenhove Kalergi iznio u članku “Pan-Europa – prijedlog” 15. studenog 1922. u “Vossische Zeitung“ Berlin.

Obraćajući se okupljenima, ministar Božinović osvrnuo se na postignuća koja je Hrvatska postigla u posljednjih 10 godina, uključujući ulazak zemlje u schengensko područje bez putovanja i eurozonu 1. siječnja ove godine, izgradnju Pelješkog mosta, čime je Hrvatska postala energetski središte i također o razvoju u susjedstvu.

Hrvatska je kao članica schengenskog prostora preuzela veliku odgovornost jer sada upravlja najdužom vanjskom granicom EU-a, istaknuo je ministar.

Prema medijskim napisima, vidimo da migracijski pritisci na Europu nisu jenjavali niti će uskoro jenjavati, a ulaskom u schengenski prostor Hrvatska se pokazala kao jedna od najčvršćih točaka u nastojanjima da se ilegalne migracije zaustave i pokazala da iako to je mala zemlja koja se može nositi sa značajnim izazovima i uliti osjećaj sigurnosti ostatku Europe, dodao je.

Hrvatska policija duž granice štiti europsko pravo i pravnu stečevinu, ljudska prava, ali i sigurnost i sigurnost Hrvatske, rekao je.

Neregularne migracije vjerojatno će biti prisutne još godinama, a možda i desetljećima, zbog čega je nužan paneuropski odgovor jer se niti jedna država ne može sama nositi s tim izazovima, rekao je Božinović, koji je nazočio događaju kao predsjednik Vlade Andreja Plenkovića izaslanik.

Hrvatska ima interes i ulogu, zbog svog geopolitičkog položaja, u promicanju i širenju europskih i demokratskih vrijednosti kao i gospodarskog razvoja dalje u susjedstvo, te je istaknuo važnost razvoja Bosne i Hercegovine kao prijateljska zemlja.

Written by 24sata

Latvija poziva Hrvatsku i jugoistočnu Europu na suradnju u tehnološkoj industriji

Kralj Charles III okrunjen je na ceremoniji koja se ponavlja jednom u generaciji