in

Latvija poziva Hrvatsku i jugoistočnu Europu na suradnju u tehnološkoj industriji

Pregovarači Vlade i sindikata zaposlenih u javnom i državnom sektoru dogovorili su u petak povećanje regresa na 250 eura za nečlanove sindikata i 300 eura za članove sindikata, pri čemu su dogovorili nastavak pregovora o isplati božićnice. rujnu, kada bi se raspravljalo i o uskrsnici i osnovici.

Sindikalist Domagoj Rebić rekao je nakon sastanka da će se formirati radna skupina koja će razmotriti argumente sindikata i Vlade oko osnovice plaća, izrazivši uvjerenje da će se stvoriti prostor za povećanje osnovice prije rujna.

Rekao je da se dio sindikata o tome treba konzultirati sa svojim tijelima te da će konačna odluka o potpisivanju aneksa kolektivnog ugovora ovisiti o tome što ta tijela odluče.

Predstavnici sindikata zaposlenika policije i MUP-a Dubravko Jagatić i Zdravko Lončar rekli su da su se isto dogovorili i sindikati zaposlenih u državnom sektoru. O osnovici će se razgovarati u trećem tjednu rujna, nakon turističke sezone, rekao je Lončar.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da su na korak od potpisivanja sporazuma.

U trenutku kada nešto više od 235.000 zaposlenih u javnom i državnom sektoru prima plaću za travanj uz 2% povećanja osnovice, dogovorili smo povećanje regresa na 250 € za nečlanove sindikata i na 300 € za članove reprezentativnih sindikata, rekao je.

Piletić je dodao da slijede razgovori o većem postotku osnovice, napomenuvši da će se razgovarati i o uskrsnici koja bi trebala biti isplaćena u ožujku 2024. godine.

Kazao je da će reformom sustava plaća, koju su najavili premijer i ministar financija, biti obuhvaćeno svih 1,621.000 osiguranika.

Upitan koliko će novca biti izdvojeno za regres, Piletić je rekao da je za radnike u javnom i državnom sektoru predviđeno oko 63 milijuna eura.

Dodao je da je izmjenama Zakona o plaćama predviđeno povećanje koeficijenata, napomenuvši da bi svaki dogovor morao rezultirati povećanjem plaća zaposlenika u javnom i državnom sektoru.

Written by 24sata

Hrvatski ministar vanjskih poslova nazočit će krunidbi kralja Charlesa III. u Londonu

Ministar kaže da je Hrvatska jedna od najčvršćih točaka u nastojanju da se zaustave ilegalne migracije