in

Kineska vojska uvježbava ‘okruživanje’ Tajvana nakon posjeta američkog predsjednika

Kina je započela trodnevne vojne vježbe oko Tajvana nakon što se predsjednik tog otoka susreo s predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa usprkos opetovanim prijetnjama Pekinga.

Vježbe, nazvane “Ujedinjeni oštri mač”, osudio je Tajvan. Kina Tajvan vidi kao svoj teritorij i ne isključuje upotrebu sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu.

Istočno zapovjedništvo kineske vojske najavilo je vježbe u subotu, opisujući ih kao “ozbiljno upozorenje protiv dosluha tajvanskih separatističkih snaga s vanjskim silama i nužan korak za obranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

“Radna grupa istodobno je organizirala patrole oko otoka kako bi stvorila opkoljeno okruženje i situaciju odvraćanja”, priopćilo je Zapovjedništvo istočnog ratišta.

Ukupno 71 kineski ratni zrakoplov prešao je u subotu Tajvanski tjesnac. s 45 koji su ušli u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana, navodi se u priopćenju tajvanskog ministarstva obrane.

Otkriveno je i devet plovila Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA).

Vježbe dolaze dan nakon što se predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen vratila iz desetodnevnog posjeta Srednjoj Americi i Sjedinjenim Državama gdje se susrela s predsjednikom Predstavničkog doma SAD-a Kevinom McCarthyjem.

Peking je opetovano upozoravao protiv putovanja i prijetio da će poduzeti “snažne i odlučne mjere” ako se to dogodi.

Kina tvrdi da je Tajvan samoupravna demokracija unatoč tome što nikada nije njime vladala i provela je desetljeća pokušavajući ga diplomatski izolirati.

Upadi kineskih ratnih zrakoplova u tajvansku identifikacijsku zonu protuzračne obrane, samoproglašenu tampon zonu izvan njegovog teritorijalnog zračnog prostora, događaju se gotovo svakodnevno.

Vježbe u kolovozu također su uključivale desetke kineskih ratnih zrakoplova koji su prelazili u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana, kao i ratne brodove PLA mornarice u manevrima u vodama oko Tajvana.

Dužnosnici u Tajvanu navodno su očekivali manje oštre reakcije na Tsaijev sastanak s McCarthyjem jer se dogodio na tlu SAD-a.

Kako bi izbjegli provociranje Pekinga i pokretanje nove vojne krize, američki i tajvanski dužnosnici pokušali su prikazati Tsaijev posjet kao ništa neobično, pozivajući se na obilje presedana da tajvanski čelnik prođe kroz SAD.
Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen maše dok stiže u hotel u New Yorku tijekom međuslijetanja u četvrtak, 30. ožujka 2023., dan prije leta za Srednju Ameriku.

Peking je obećao da će ‘uzvratiti’ udarac američkom posjetu čelnika Tajvana. Ali ovaj put ima više za izgubiti

Ali politički značaj Tsaijevog sastanka s McCarthyjem je neporeciv. Bila je to audijencija na najvišem nivou koju je aktualni tajvanski predsjednik primio na američkom tlu, sa službenim drugim mjestom u predsjedničkom redu nakon potpredsjednika.

Njihov sastanak u Predsjedničkoj knjižnici Ronalda Reagana istaknuo je jačanje veza između Taipeija i Washingtona, iako su one i dalje neslužbene prirode. SAD je povukao svoje diplomatsko priznanje Tajvana još 1979., što znači da ga službeno ne priznaje kao državu. Međutim, podupire sposobnost Tajvana da se obrani prodajom oružja Taipeiju.

Nakon sastanka između Tsaija i McCarthyja u srijedu, predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa rekao je da njegova zemlja treba nastaviti jačati svoju potporu Tajvanu.

Leave a Reply

Written by 24sata

Je li neplodnost mutacija gena?

Zelensky dijeli iftar s muslimanskim vojnicima u “novoj tradiciji poštovanja”