in

INA opovrgava tvrdnje Greenpeacea i kaže da nema curenja plina s potopljene platforme

Naftna kompanija INA u subotu je opovrgla tvrdnje Greenpeacea o potonuloj platformi Ivana D kao netočne i neznanstvene, navodeći da ne propušta plin te da INA redovito prati situaciju koja se nije promijenila od potonuća.

Ranije danas aktivisti Greenpeacea Hrvatska pokazali su video s tog mjesta i ustvrdili da “iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina”.

Iz INA-e navode da bi u slučaju istjecanja plina, zbog visokog tlaka, vidljivi mjehurići bili “drastično veći” od prikazanih te da ronioci neće moći roniti oko mjesta.

Iz tvrtke navode da bi Greenpeaceove tvrdnje mogle nepotrebno uznemiriti javnost i nanijele štetu Ini i ugledu Hrvatske.

Vidljivi mjehurići prirodna su pojava na pješčanom i muljevitom morskom dnu jer bakterijskom razgradnjom organske tvari nastaje metan, koji se u sedimentima i površinama morskog dna nakuplja u obliku mjehurića, navode iz Ine, dodajući da je sjeverni Jadran poznat po tom fenomenu. .

Iz tvrtke su istaknuli da potopljena platforma ne predstavlja sigurnosnu prijetnju ni ljudima ni okolišu, da je mjesto označeno, te da će INA nastaviti slijediti upute svih nadležnih institucija.

Prilazak lokalitetu i ronjenje tamo nije dopušteno bez potrebnih dozvola, dodaju u Ini.

Također je opovrgao kao netočnu informaciju da je životni vijek platforme bio 20 godina, rekavši da je, uz dodatnu provjeru, predviđeni životni vijek bio 40 godina.

INA je podsjetila da je više neovisnih institucija provelo istrage s ciljem utvrđivanja razloga potonuća Ivane D i predlaganja daljnjeg postupanja.

Cijelu istragu nadzire povjerenstvo Ministarstva gospodarstva koje se sastoji od predstavnika svih nadležnih tijela, kazali su u Ini i dodali da će o zaključcima obavijestiti javnost.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Milanović: Vrijeme je da se napravi konačni bilans o koristima od članstva u EU

Nacrt rezolucije o BiH promiče radikalne bošnjačke pozicije