in

Hrvatska ustraje u borbi protiv antisemitizma

23.1.2024., Zagreb - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic na koferenciji za medije nakon sastanka s predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom u Banskim dvorima. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u subotu, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, da će hrvatsko predsjedanje Međunarodnom alijansom za sjećanje na holokaust (IHRA) ustrajati u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja.

Na današnji dan odajemo počast žrtvama holokausta, najmračnijeg poglavlja u povijesti, rekao je Plenković.

“Hrvatsko predsjedništvo Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust ustraje u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja kako se ovakvi zločini više nikada ne bi ponovili”, napisao je na društvenoj mreži X.

IHRA je međuvladino tijelo osnovano 1998. za jačanje i promicanje obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu. Trenutno ima 35 država članica. Hrvatska je članica od 2005. godine, au ožujku 2023. godine preuzela je jednogodišnje predsjedanje organizacijom.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj.

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

What do you think?

Written by 24sata

Vlasniku tvrtke Drava International, još dvojici osumnjičenika određen je pritvor

Diljem Hrvatske obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust