in

Zašto je ukinut plan stavljanja trgovaca na crnu listu?

Oporbena populistička stranka Most održala je u utorak konferenciju za novinare na kojoj su od Vlade zatražili odgovor zašto je odustala od objavljivanja crnih lista trgovaca koji neopravdano poskupljuju zbog uvođenja eura.

Nije jasno zašto je taj plan odbačen, rekao je, napominjući da se stavljanje trgovaca na crnu listu pokazalo kao najbolji način kontrole procesa prelaska na euro.

Zastupnici se pitaju i je li sada najbolje vrijeme za prelazak na euro s obzirom na visoku inflaciju.

U Sloveniji su, kada je uveden euro, cijene porasle za 7-8 posto, međutim inflacija tada nije bila visoka kao sada, rekao je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.
Ministarstvo: Nismo odustali od stavljanja trgovaca na crnu listu nakon promjene

Na medijske napise da crnih lista neće biti, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak je objavilo priopćenje za javnost u kojem se navodi da nije odbacilo mogućnost korištenja takvog modela u Hrvatskoj.

Ministarstvo kaže da je analiziralo iskustva i propise europskih zemalja koje su posljednje uvele zajedničku valutu. Neke zemlje članice objavile su crnu listu trgovaca koji su neopravdano podigli cijene, dodaje se.

Cijene plina

Troskot se osvrnuo i na cijene energenata i jednostrani raskid ugovora Zagrebačke plinare s korporativnim klijentima te moguće tužbe.

Kako bi spriječio tužbe i mogući stečaj Plinare Zagreb, Troskot predlaže da zamjenski dobavljač, Termoplin Varaždin, nadoknadi plin pravnim osobama u Zagrebu, nakon čega Vlada može nadoknaditi Termoplin Varaždin.

“Lokalni dobavljači već su akumulirali gubitke veće od milijardu kuna”, rekao je.

Stranka je također objavila zahtjev za interpelacijom u vezi s kratkoročnim i dugoročnim odgovorom Vlade na energetsku krizu.

What do you think?

Written by 24sata

70% hrvatskih građana razmišlja o kupnji električnog ili hibridnog automobila

Hrvatski premijer i njegova supruga čekaju treće dijete