in

Turističke agencije pozivaju na produženje Covid subvencija kako bi preživjeli

Turističke agencije u Hrvatskoj još uvijek čekaju odluku nadležnih tijela o produženju mjera zadržavanja posla za prvih nekoliko mjeseci 2022., što je najavljeno kao mogućnost krajem 2021. godine, objavila je u srijedu državna agencija Hina. , pozivajući se na njihovo trgovačko udruženje UHPA.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain rekao je da su njihove tvrtke i dalje u opasnosti od stečaja jer su im prihodi u 2021. godini bili 35 posto manji u odnosu na 2019. godinu.

“Još uvijek nemamo precizne informacije hoće li se subvencije produžiti turističkim agencijama ili ne. Nadamo se da hoće jer je ministar rada (Josip) Aladrović najavio produljenje krajem 2021. za ‘najugroženije djelatnosti’ – a agencije su svakako u toj kategoriji. Novi val pandemije početkom 2022. dodatno je opterećenje za naše poslovanje, jer posla gotovo da nema ili uopće nema”, rekao je Fain za državnu agenciju Hina.

Članovi UHPA-e zapošljavaju oko 3000 turističkih agenata.

Podaci koje je prikupio Državni zavod za statistiku pokazuju da su u prvih devet mjeseci 2021. prihodi koje su prijavile putničke agencije pali za 65 posto u odnosu na isto razdoblje pretpandemijske 2019. godine. U 2020. pad je bio još veći , više od 80 posto u odnosu na 2019. godinu, rekao je Fain.

“Apeliramo na Vladu, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da u narednim mjesecima, počevši od siječnja 2022. produže mjere zadržavanja posla za turističke agencije. To je jedini način agencije će uspjeti zadržati svoje radnike i nekako se pripremiti za nadolazeću proljetno-ljetnu sezonu”, rekao je Fain.

Prošlogodišnji dobri rezultati u turizmu ostvareni su prvenstveno zbog bolje epidemiološke situacije, a nikako u znaku oporavka trendova organiziranog turizma, a nastavak mjera zadržavanja posla turističkih agencija i dalje je ključni uvjet za njihov oporavak i opstanak. , zaključio je Fain.

What do you think?

Written by 24sata

OECD daje zeleno svjetlo za pregovore o članstvu s Hrvatskom i još pet zemalja

Posrednici SAD-a i EU kažu da ističe vrijeme za dogovor u Bosni