in

Stranke vladajuće koalicije podržavaju plan za ublažavanje povećanja cijena plina

Članovi vladajuće koalicije podržali su vladin plan o smanjenju cijena plina od 1. travnja, izjavio je u utorak ministar gospodarstva Tomislav Ćorić nakon sastanka koalicije.

Saborska većina složila se s planom da Vlada odgovori u nekoliko područja, “prije svega da zaštiti najugroženije građane i apsorbira dio udarca HEP-u, a dio udarca poreznim olakšicama”, rekao je Ćorić.

Vlada će povećati naknade najugroženijima ispitivanjem svih stavki koje čine račune za plin i struju, kao i djelovanjem na PDV koji iznosi 13% na struju i 25% na plin, nakon analize fiskalnih učinaka.

Logika je pomoći kućanstvima i osigurati nešto bolju likvidnost poduzećima, kazao je Ćorić, dodajući da će se nastojati izbjeći cjenovni udar koji je doživjela većina članica EU.

Rekao je da će Hrvatska od 1. travnja imati “znatno blaži udarac” od zemalja EU “u kojima su cijene plina i struje tijekom prošle godine porasle čak za više od 50 posto”.

Vladin će plan biti detaljno predstavljen u tjednima koji su pred nama, dodao je.

Ćorić nije želio reći koliko će njegovo ministarstvo poskupjeti od 1. travnja, ali je rekao da neće porasti “ni pet puta ni 100%”, kako neki tvrde.

Što se tiče zagrebačkih poduzeća za koje je Gradska plinara već povisila cijene, ministar je rekao da je, koliko mu je poznato, većina već u posljednjem tromjesečju 2021. počela dobivati ​​veće račune. Ugovori su, istaknuo je, jednostrano aneksirani.

Upitan što Vlada planira učiniti da pomogne bolnicama, vrtićima i školama s njihovim računima za plin, posebice u dijelovima zemlje koji financijski nisu tako jaki kao Zagreb, Ćorić je rekao da su jednostrano aneksirani ugovori problem samo u Zagrebu.

“Nećemo dopustiti da bolnice ostanu bez plina”, rekao je i dodao da je neprihvatljivo da se državne i gradske bolnice u Zagrebu različito tretiraju u pogledu cijene plina.

Rekao je da će dječji dom u glavnom gradu i svi ostali koji su dobili neopravdano visoke račune za plin morati “poduzeti pravni postupak”.

Ćorić je ponovio da će trgovci koji neopravdano podižu cijene nakon uvođenja eura biti na crnoj listi, te poručio da će im pomoći ispisivanje cijena i u eurima i u kunama.

Upitan je li pravo vrijeme za uvođenje eura s obzirom na visoku inflaciju, kako tvrde iz oporbene stranke Most, rekao je da uvođenje eura dovode u pitanje oni “koji o tome nemaju pojma”.

Uvođenje eura donijet će puno veće koristi od troškova, a Hrvatska je prije nekoliko godina trebala biti u eurozoni, dodao je.

What do you think?

Written by 24sata

Hrvatski premijer i njegova supruga čekaju treće dijete

Milanović: Vlada bi trebala pasti ako je pola onoga što zviždač kaže istina