in

Referendumska pitanja većine stranaka su neustavna

Ustavni sud presudio je u ponedjeljak da pitanja u dvije referendumske peticije koje je pokrenula oporbena populistička stranka Most – o ukidanju obveznih propusnica za COVID i prijenosu ovlasti nacionalnog tima za reagiranje na COVID-19 na Sabor – nisu u skladu s Ustavom.

Odluka o prvom pitanju – o ukidanju COVID propusnica – donesena je s tri glasa protiv, a odluka o drugom pitanju – o prijenosu ovlasti odgovornog tima na Sabor – jednim glasom protiv.

Sud je utvrdio da prvo pitanje nije u skladu s vladavinom prava jer ne ispunjava uvjet “razumne svrhovitosti i djelotvornosti referenduma”.

Drugom peticijom tražilo se donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti kako bi se osiguralo da sve mjere kojima se ograničavaju prava i slobode zajamčena Ustavom donosi Sabor, a ne nacionalni tim za odgovor na COVID-19.

U peticiji se predlaže da odluke nacionalnog tima za odgovor na COVID-19 Vlada dostavi Saboru na potvrdu u roku od 30 dana od njihovog donošenja.

Sud je utvrdio da amandman kojim se predlaže prijenos odluka koje su inherentne Vladi na zakonodavnu vlast zadire u strukturna obilježja hrvatske ustavne države i narušava ustavnu podjelu ovlasti i odgovornosti Hrvatskoga sabora kao zakonodavne vlasti i nacionalne Tim za odgovor na COVID-19 kao izvršna vlast, “i stoga je u suprotnosti s Ustavom i vladavinom prava kao jedne od najviših vrijednosti”.

Sud je rekao da se, s obzirom na nužnost hitnog djelovanja, ne može očekivati ​​da će Sabor usvojiti mjere koje zahtijevaju brz odgovor dvotrećinskom većinom.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Četiri stotine hrvatskih vozača hitne pomoći štrajka

Populistička stranka Most ‘ogorčena’ sudskom presudom kojom se odbija glasovanje o pravilima Covida