in

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ministra obrane Banožića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je jednoglasno utvrdilo da je ministar obrane Mario Banožić, koji je obnašao dužnost ministra državne imovine, zloupotrijebio prava kada je donio tri odluke među kojima i jednu kojom je sebi dodijelio službeni stan.

Banožić je zbog prekršaja kažnjen sa 7000 kuna.

Kršenja su utvrđena u tri odluke koje je odobrio; odluku o dodjeli državnog stana od 30 četvornih metara, zatim rješenje o pravu na smještaj u stanu za državne dužnosnike, i treće, dodjelu stana u Gundulićevoj ulici u centru Zagreba.

“Kada se dužnosnici nađu u situacijama kada bi trebali odlučivati ​​o stvarima koje se tiču ​​sebe, ne mogu se uključiti u donošenje odluka. Te situacije je potrebno identificirati, a dužnosnike isključiti iz donošenja odluka i to delegirati drugoj osobi”, poručuju iz Povjerenstva.

Povjerenstvo je ispitalo slučaj nakon medijskih izvještaja u ožujku ove godine, nakon čega je uslijedila žalba.

Banožić je komisiji rekao da je isprva pristao na manji stan jer je bio jedini slobodan. Kasnije su ga iz Državne agencije za nekretnine obavijestili da će stan u Gundulićevoj ulici uskoro biti slobodan i da bi prema kriterijima Uredbe iz 2013. mogao u njega useliti.

Uredba iz 2013. navodi da službenici prve kategorije imaju pravo na trosobni stan (60m2) i dodatnih 10m2 za svakog drugog člana obitelji. U prijavi za stan Banožić je naveo da su ga povremeno posjećivali supružnik i dvoje djece, no povjerenstvo je navelo da njegova obitelj nikada nije bila prijavljena u Zagrebu.

To što su povremeno posjećivali ne znači da ima pravo na veći stan, objasnila je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Written by 24sata

Hrvatska je još uvijek na dnu EU po percipiranoj neovisnosti pravosuđa

Marić: Mjere za ublažavanje inflacije ne smiju kočiti gospodarski rast