in

Populistička stranka Most ‘ogorčena’ sudskom presudom kojom se odbija glasovanje o pravilima Covida

Stranka Most u ponedjeljak je “izrazila nezadovoljstvo” presudom Ustavnog suda da pitanja postavljena biračima u njezine dvije referendumske peticije od prošle godine, a kojima se traži ukidanje obveznih propusnica za Covid i prijenos ovlasti nacionalne radne skupine za Covid na Sabor, nisu u skladu s hrvatskim Ustavom.

“Ovo nije samo poraz ustavnog suda nego i poraz vladajućeg HDZ-a jer ne želi čuti mišljenje svojih građana prikupljeno usred ljeta o svom upravljanju pandemijom”, citira Hina Most. u nepotpisanoj objavi na Facebook profilu stranke.

“Propust suda da se pridržava zakonski propisanih vremenskih okvira za provjeru ustavnosti dvaju pitanja pokazao je da je bio pod velikim pritiskom vladajuće vlade da osujeti Mostovu inicijativu”, stoji u objavi.

“Prvo su probili rok, a onda su poništili ustavno pitanje koje je ustavno neupitno”, poručili su iz stranke na Facebooku i dodali da to nije samo “žigosanje Mosta” nego i “volja 400.000 građana koji su se opredijelili”. za raspisivanje referenduma o radnoj skupini Covida i načinu na koji se borila protiv epidemije.”

“Potvrđeno je da su institucije potpuno okupirane vladajućom klikom i da je ustavni sud marioneta HDZ-a koji ga je stvorio, a sada mora donositi besmislene ustavne odluke kako bi zadovoljio političke naredbe”, dodao je Most u nepotpisanoj objavi. .

Most je istaknuo da je “pokušao sve napraviti u institucionalnim okvirima”, ali se sada “pokazalo da je potpuno kontroliran i jedino što preostaje jest izbacivanje HDZ-a s vlasti”.

Konzervativna populistička oporbena stranka Most kontrolira 8 zastupnika u Saboru koji ima 151 mjesto. Pozvali su na održavanje referenduma kako bi Hrvati mogli javno glasati o tome slažu li se s Covid passesom, kao i da se zastupnicima daju ovlasti da putem glasovanja odlučuju o svim ograničenjima vezanim uz Covid.

Stranku, čiji naziv na hrvatskom znači “Most”, većinom čine konzervativni političari na lokalnoj razini. S HDZ-om su u prošlosti dva puta formirali neugodne koalicijske vlade. Prvi put 2016. godine kada se vlast HDZ-a i Mosta samouništala kada HDZ na čelu s bivšim šefom obavještajnih službi Tomislavom Karamarkom nije mogao prevladati nesuglasice oko političkih imenovanja, što je dovelo do izvanrednih izbora.

Drugi put 2017. godine, kada su njihove stalne nesuglasice kulminirale tako što je aktualni premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković izbacio trojicu ministara iz Mosta, čime je stranku zapravo vratio u oporbu. Na posljednjim izborima, u srpnju 2020., Most je osvojio 7,4 posto glasova, što je njihov najgori rezultat ikad – ali ipak dovoljno da dobije 8 zastupnika u nacionalnom parlamentu.

Neki od njihovih istaknutih članova – koji također obnašaju dužnosti u lokalnoj samoupravi – otvoreno su prkosili nacionalno uvedenim mandatima za maskiranje i ograničenjima nametnutim zbog pandemije Covida.

What do you think?

Written by 24sata

Referendumska pitanja većine stranaka su neustavna

Manje stranke bosanskih Hrvata izjavljuju podršku Milanovićevim prijetnjama NATO-om