in

Plenković,nastavljamo prijateljske veze s Ukrajinom, normalne veze s Rusijom

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da hrvatska Vlada nastavlja njegovati prijateljske odnose i partnerstvo s Ukrajinom te normalne odnose s Rusijom.

“Osnovni stav Hrvatske je poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, rekao je Plenković osvrćući se na ukrajinsku krizu.

Slijedom svih naših iskustava, prioritet dajemo diplomaciji i mirnom rješavanju sukoba, deeskalaciji i suradnji s našim partnerima unutar Europske unije i NATO-a, rekao je premijer.

U Parizu se danas održavaju četverosmjerni mirovni pregovori Normandijskog formata. Cijela međunarodna zajednica, od SAD-a do NATO-a i Europske unije, i svi čelnici, žele mir. Nitko ne želi sukobe, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Plenković je prošlog prosinca posjetio Ukrajinu i ponudio Kijevu hrvatsko iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja, a hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman prošlog je tjedna posjetio Rusiju.

Plenković je danas rekao da je politika njegove vlade nastavak njegovanja prijateljskih i partnerskih odnosa s Ukrajinom te razvoj normalnih odnosa s Rusijom.

“Uloga Hrvatske je konstruktivna, ona želi podijeliti svoje iskustvo koje može spriječiti daljnje sukobe, smanjiti napetost i podijeliti iskustvo, što bi s naše točke gledišta trebalo dovesti do rješenja.”

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, zbog čega je Kijev pozvao hrvatsku veleposlanicu Anicu Džamić.

Milanović je, između ostalog, rekao da u Ukrajini neće biti hrvatskih vojnika u slučaju invazije Rusije i da su događaji u Ukrajini 2014., poznati kao Revolucija dostojanstva, vojni udar, da Europa nije učinila dovoljno da pomoći Kijevu, te da su napetosti na granici Ukrajine i Rusije posljedica američke unutarnje politike.

Ukrajinske vlasti su u priopćenju u utorak navečer navele da su Milanovićeve izjave 2014. vrijeđale osjećaje Ukrajinaca i stranih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost.

Plenković je danas Milanovićevu izjavu opisao kao “nadrealnu u svakom pogledu” i podsjetio da ovo nije prvi put da se zbog Milanovićevih komentara pozivaju hrvatski veleposlanici.

Plenković je podsjetio na Milanovićeve izjave o Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, te izjave o Mađarskoj i Austriji.

Čini se da je to dosljedan uspjeh nadogradnje dobrih bilateralnih odnosa s nizom zemalja važnih za Hrvatsku, ironično je kazao premijer.

Plenković je novinarima rekao da je razgovarao s ukrajinskim veleposlanikom u Zagrebu i logično da je veleposlanik razočaran Milanovićevom izjavom.

Written by 24sata

Milanović poziva vladu da djeluje u skladu s njim u brizi za bosanske Hrvate

Austrijski ministar smatra da je ulazak Hrvatske u schengenski prostor važan za EU