in

Njemački ministar obrane: Zapadni Balkan bi trebao biti bliži EU i NATO-u

Njemačka ministrica Christine Lambrecht izjavila je u srijedu u Sarajevu da Njemačka podržava nastojanja Bosne i Hercegovine za ulazak u NATO, dodajući da je važno da Berlin vidi takvu perspektivu za cijeli zapadni Balkan.

“Želimo vidjeti približavanje Zapadnog Balkana EU i NATO-u”, rekao je Lambrecht nakon razgovora s bosanskim ministrom obrane Sifetom
Podžićem i njegovim zamjenicima.

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabukhov nedavno je rekao da Moskva “zadržava pravo da odgovori” u slučaju da BiH “jednog dana uđe u NATO”.

“Njemački je fokus na razvoju događaja uzrokovan ruskom agresijom na Ukrajinu, ali je svjesna sigurnosnih rizika u drugim dijelovima Europe, uključujući zapadni Balkan”, rekao je Lambrecht u srijedu. “Berlin neće zanemariti ovu regiju jer se i tamo brane europske vrijednosti”, dodala je.

Ministar obrane BiH Sifet Podžić potvrdio je da je s Lambrechtom razgovarao o budućnosti vojne misije EU-a, EUFOR-a, u Bosni. Postoje naznake da bi Rusija mogla staviti veto na produženje sadašnjeg mandata EUFOR-a u Vijeću sigurnosti UN-a u studenom, no Podžić je rekao da se “sada traže rješenja” za održavanje sigurnosti u Bosni.

Oko 1.000 vojnika trenutno je stacionirano u Bosni kao dio tamošnje vojne misije EU, trenutno pod zapovjedništvom austrijskog generala Antona Wesselyja. EUFOR ima zadatak pružiti odgovor u slučaju bilo kakvih sigurnosnih prijetnji.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

Obim trgovine na malo u ožujku u EU blago smanjen, Hrvatska bilježi snažan rast

Hrvatska će obećati donaciju od 5 milijuna eura za Ukrajinu na donatorskoj konferenciji u Varšavi