in

Na parlamentu je da odluči o ulasku Švedske i Finske u NATO

U Hrvatskoj će odluku o prijemu Švedske i Finske u NATO donijeti parlament, to je na savjesti zastupnika, a ne u ovlasti predsjednice, rekao je predsjednik Zoran Milanović u srijedu u Madridu.

Čelnici 30 zemalja NATO-a postigli su dogovor na današnjem summitu u Madridu da pozovu Švedsku i Finsku da se pridruže nakon što je Turska uklonila blokadu nakon sporazuma s dvije kandidatkinje.

Milanović se ranije zalagao za uvjetovanje pristupa Švedske i Finske izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao najmanjeg konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Odluku o prijemu novih članica moraju ratificirati sve države članice NATO-a.

“To je sada na Saboru koji o tome odlučuje i što nije u mojoj nadležnosti”, rekao je Milanović novinarima.

“Ponovio sam nekoliko puta telefonom finskom predsjedniku da to nije ništa osobno što se mene tiče. To su države koje zadovoljavaju visoke kriterije. Ono što Turska od njih traži je puno. U principu, ovdje sam više na strani Švedske nego Turske. Vidjet ćemo kako će se ovo odvijati. Teško je reći hoće li biti praćenja. Moj prvi interes je Hrvatska”, rekao je.

Na summitu je, dodao je, najviše razgovarao o Bosni i Hercegovini i pravima najmanje 500.000 državljana EU koji su također državljani BiH.

“To je sigurnosni problem i nešto što nam čini život u susjedstvu nestabilnim i teškim i što ugrožava najmanje pola milijuna građana EU, što jesu Hrvati u Bosni i Hercegovini, a ja želim da se to riješi… Mogu’ neću učiniti mnogo više o tome”, rekao je.

Written by 24sata

Nakon odluke o euru slijedi puno tehničkog posla

Hrvatska Vlada produljila zamrzavanje cijena osnovnih goriva