in

Milanović poziva vladu da djeluje u skladu s njim u brizi za bosanske Hrvate

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je briga o bosanskohercegovačkim Hrvatima ustavno opredjeljenje Hrvatske i trajni nacionalni interes te je pozvao na njihovu zajamčenu legitimnu zastupljenost u bosanskohercegovačkim vlastima, pozivajući vladu da djeluje u skladu s njim.

“Postojanje, konstitutivnost i dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u strateškom je interesu Republike Hrvatske”, rekao je Milanović u priopćenju objavljenom u srijedu.

Saopćenje je objavljeno u povodu nastavka pregovora o promjeni Ustava i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, od kojih su većina i državljani Europske unije, nije samo ustavna obveza Hrvatske nego i trajni nacionalni interes hrvatske države, rekao je Milanović.

Dodao je kako je i Hrvatskoj i hrvatskom narodu važno imati, uz najdužu, istočnu državnu granicu zemlje, cjelinu, stabilnu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu koja će funkcionirati kao demokratska država triju konstitutivnih naroda, utemeljena na zakonima: Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Ranije tog dana, posebni izaslanik Sjedinjenih Država za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst započeli su novi krug pregovora u Sarajevu s predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti i političkih stranaka čiji je cilj pri postizanju dogovora o izbornom zakonu i ustavnim promjenama.

Pozvali su lokalne političare da se što prije dogovore i postignu kompromis o izbornoj reformi, rekavši da vrijeme ističe jer su sljedeći izbori u listopadu.

Milanović je istaknuo da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini suočen s trajnim gubitkom svoje ravnopravnosti i statusa konstitutivnog naroda.

Odbacio je kao neprihvatljivu i protivzakonito dugogodišnju praksu koja je do sada omogućavala pripadnicima drugih naroda da biraju dužnosnike koji bi trebali predstavljati hrvatski narod.

Stoga je pozvao da se Hrvatima jamči legitimna zastupljenost u vlastima Bosne i Hercegovine.

Legitimno predstavljanje Hrvata mora se osigurati ne samo u izboru člana tročlanog Predsjedništva BiH, nego i u izboru legitimnih predstavnika Hrvata u Domu naroda Hrvatsko-bošnjačke Federacije, naglasio je.
‘Bosna ne može bez Hrvata’

Hrvatski šef države upozorio je da će “bez jasnih ustavnih i zakonskih jamstava, uključujući jamstvo za legitimno zastupanje u Domu naroda u Federaciji BiH, Hrvati u toj zemlji biti trajno izloženi izbornim manipulacijama, te će biti svedeni na etničke manjine, te su tako prisiljeni napustiti Bosnu i Hercegovinu.”

Pozvao je hrvatsku Vladu da s njim djeluje složno u pružanju potpore hrvatskom narodu u susjednoj državi.

Samo usklađeno djelovanje, čvrsto zagovaranje i beskompromisna provedba takvog stava može rezultirati trajnom i učinkovitom zaštitom prava Hrvata kao ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini, a time i osigurati nacionalni interes Republike Hrvatske, kazao je Milanović. .

Predsjednica očekuje od međunarodnih partnera da prepoznaju važnost ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva kako bi Hrvati mogli ostvariti svoja prava kao konstitutivni narod, napominjući da je to jedini pravi put prema postizanju trajne stabilnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Komentiraj vijest

What do you think?

Written by 24sata

HDZ, SDP na mala vrata pokušava uvesti regionalizaciju

Plenković,nastavljamo prijateljske veze s Ukrajinom, normalne veze s Rusijom